Film yapımcısı, Pentagon’u dava etti

Cyrus Kar adında ABD’li bir film yapımcısı, geçen yıl Irak’ta 55 gün süreyle gözaltına alındığı iddiasıyla Pentagon’u dava etti.

Dava insanhakları gerekçesiyle doğrudan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’a yönelik olarak açıldı. Önümüzdeki günlerde görülecek davanın, Irak ve Afganistan olaylarında insanhakları ihlâli ile ilgili tartışmalara yeni bir boyut getireceği bekleniyor.

Davaya ACLU kısa adıyla bilinen Amerikan İnsanhakları Kuruluşu arka çıktı. Cyrus Kar’ın ve ACLU’nun hukuk danışmanı olan Mark Rosenbaum, davanın ABD Anayasası ile insanhakları arasında bir uyumsuzluk olup olmadığı üzerine kuşkuları ortadan kaldıracak kadar önemli bulunduğunu söyledi.

Cyrus Kar, bir belgesel film hazırlığı için geçen yıl Bağdat’ta bulunduğu sırada gözaltına alınmış, bilinmeyen bir askeri bölgede 55 gün tutulmuştu. Kar’ın olasılıkla Abu Garip’de sorgusunun yapıldığı sanılıyor.

Askeri yetkililerin savına göreyse, Cyrus Kar’ın içinde bulunduğu, denetim noktasında aranan taksinin bagajında patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler ele geçmişti. Film yapımcısının bir rastlantıyla binmiş olduğu taksi şoförü daha sonra ifade değiştirip bu malzemelerin sorumluluğunu üstlenmiş, ancak Cyrus Kar gözaltında tutulmuştu. Sava göre, Cyrus ABD’ye döndükten sonra da FBI tarafından bir çok kez sorgulanmış, izleme altında bırakılmıştı. 

FOTOĞRAF: Cyrus Kar

 

1131940cookie-checkFilm yapımcısı, Pentagon’u dava etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.