Filmekimi’nin programı belli oldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Nokia Nseries sponsorluğunda bu yıl 6’ıncısı düzenlenecek ”Filmekimi” boyunca uluslararası festivallerde ödüller alan dünyanın dört bir yanından 21 film, 7 gün boyunca Beyoğlu Emek Sinemasında sinemaseverlerle buluşacak. 

Türkiye’de vizyona girmeyi bekleyen filmlerin ilk gösterimleri, Cannes, Berlin, Sundance gibi festivallerde ödüller alan filmler, büyük ustaların yapıtlarının izleyici ile buluşacağı ”Filmekimi” boyunca her akşam 21.30 seansında bir filmin galası gerçekleştirilecek. 

”Filmekimi”nin gala filmleri arasında, Londra’nın arka sokaklarında, hasta oğlunun ilaç masraflarını karşılamak için para arayan 50 yaşındaki Maggie rolündeki ünlü şarkıcı Marianne Faithfull’un başrolünü oynadığı Sam Garbarski’nin filmi ”Irina Palm” de bulunuyor. 

Küçük bir kız çocuğunun gözünden İran İslam Devrimi’nin anlatıldığı animasyon film ”Persepolis” de gala filmleri arasında. 

Rumen yönetmen Cristian Mungiu’nun Cannes Film Festivali’nde ”Altın Palmiye”nin yanı sıra Fipresci (Sinema Eleştirmenleri Birliği) ödülünü de kazanan ”4 Ay, 3 Hafta ve 2 Gün” adlı filmi de ”Filmekimi”nin en çok beğeni toplayacak filmlerinden… 

İstanbul Film Festivali’nin onur konuğu olarak İstanbul’a gelen ve festivalin ”Sinema Onur Ödülü”nü alan Gus Van Sant’ın kaykaycı gençlerin dünyasını anlattığı son filmi ”Paranoid Park” da, ”Filmekimi”nin programında yer alıyor. 

Dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yapan David Cronenberg’in son filmi ”Eastern Promises”de sinemaseverlerle buluşacak. Filmde başrolleri Viggo Mortensen, Naomi Watts ve Vincent Cassel paylaşıyor. 

Müzikseverler bu yıl ”Filmekimi”nde punk ve post-punk yıllarının iki kahramanının öyküsünü ilgiyle izleyecek. 

Daha önce Sex Pistols Grubu ve Glastonbury Müzik Festivali üzerine belgeseller çeken Julien Temple, bu kez efsanevi The Clash Grubunun merhum lideri Joe Strummer’ın hayatını sinemaya taşıdı. ”Joe Strummer: The Future Is Unwritten” isimli belgeselde Bono, Jim Jarmusch, Johnny Depp, John Cusack, Steve Buscemi, Don Letts gibi yıldızlar yer alıyor. 

Rock dünyasının en ünlü fotoğraf sanatçılarından Anton Corbijn’in yönettiği ”Control” ise Joy Division Grubunun genç yaşta intihar eden solisti Ian Curtis hakkında biyografik bir film. U2 ve Depeche Mode gibi gruplara çektiği kliplerle de tanınan yönetmen Anton Corbijn’in filmi, bu yıl gösterildiği Cannes Film Festivali’nde ”Altın Kamera Özel Mansiyon Ödülü”nü aldı. 

”Filmekimi” biletleri, 6 Ekim Cumartesi gününden itibaren Biletix satış noktaları, www.biletix.com ve Biletix çağrı merkezi (0216) 556 98 00 aracılığıyla satışa sunulacak. 

Hafta içi gündüz seanslarındaki indirimli fiyat uygulaması bu yıl da devam edecek. ”Filmekimi” boyunca hafta içi gündüz seansları 3,5 YTL olacak. 

İlk kez düzenlendiği 2002 yılından beri seyirciden büyük ilgi gören ve geçen yıl 30 bin kişiyle seyirci rekoru kıran ”Filmekimi” kapsamında başlayan Nokia Nseries Kısa Film Yarışması bu yıl da devam edecek. Yarışmaya başvuru için herhangi bir yaş, deneyim, tür ya da tema kısıtlaması bulunmuyor. 

Kısa filmlerin herhangi bir kameralı cep telefonu ya da dijital kamerayla çekilmesi gerekiyor. 6 Ekim-21 Aralık tarihleri arasındaki başvuru sürecinin ardından, yönetmen Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jüri, 2 aşamalı yarışmanın değerlendirme sürecini başlatacak. 

Yarışmada ilk 3’e girenler para ödülü kazanacak, ayrıca 27. Uluslararası Film Festivali’nde Türk filmlerinden önce sinemaseverlere izletilecek.
  

1158220cookie-checkFilmekimi’nin programı belli oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.