FinCEN Files: Petkim’e Esad yönetimiyle ticaret yaptı suçlaması

FinCEN Files’a göre, Türk petrokimya şirketi Petkim, yaptırımlar altındaki Suriye rejimine petrol ürünleri satmakla suçlanan Blue Energy ile yaptığı işlemlerde Malta’da kayıtlı şirketi Petrokim’i kullandı.

Tarih 21 Ocak 2019. Kırım kıyılarındaki Kerç boğazında korkunç bir kaza meydana geldi. Maestro ve Candy isimli Tanzanya bayraklı iki tanker, açık denizde gemiden gemiye sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) naklederken, patlama meydana geldi. Patlama ile birlikte bir anda iki gemi de alev aldı. Her ikisi de konumlarını gösteren Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) alıcı-vericilerini kapatmıştı.

45 yaşındaki Erdoğan Çetinok, Candy isimli gemiye katılalı 25 gün olmuştu. Geminin Libya’ya gideceğini düşünüyordu. Ancak öyle olmadı.

Milenyum Energy SA adlı şirkete ait iki gemi, Rusya ile Suriye arasında LPG taşımacılığı yapıyordu. Çetinok ile birlikte mürettebattan 20 kişi hayatını kaybetti. Faciadan sonra iki geminin de OFAC’ın (ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi) Suriye’ye ilişkin yaptırım listesinde yer aldığı ortaya çıktı.

DW Türkçe’ye konuşan Çetinok’un kız kardeşi Hülya Çetinok, Milenyum’u suçluyor: “İşin acı kısmı çalışanları işe alırken kandırmaları. Ağabeyim ve diğer çalışanların hayatına mal oldular. Geride gözü yaşlı aileler, yetim evlatlar bıraktılar” diyor.

HABERİN DEVAMINI, KAYNAĞI DW’DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.dw.com/tr/fincen-files-petkime-esad-y%C3%B6netimiyle-ticaret-yapt%C4%B1-su%C3%A7lamas%C4%B1/a-55010370

2452920cookie-checkFinCEN Files: Petkim’e Esad yönetimiyle ticaret yaptı suçlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.