Formula 1’i kim kazandı?

Formula 1 ilk kez Türkiye’de yapıldı ya!


Bütün gazete manşetlerinde, iki üç gündür bayram havası esiyor.


Türkiye büyük bir ülke olduğunu ispat etmiş… Formula 1’i Türkiye kazanmış… Geçen yılki NATO toplantısı, Şampiyonlar Ligi finalinin ve Eurovision’un İstanbul’da başarıyla yapılmasından sonra, ne kadar başarılı organizasyonlar yaptığımızı bütün dünyaya göstermişiz. 


Tamam organizasyon yapmak önemli bir şey. Ama bu tür gösterileri, toplantıları herkes yapıyor. 


Bundan önceki Formula 1 yarışlarından biri Malezya’da yapılmamış mıydı? Üstelik Malezyalılar başarılı bir organizasyona imza atmamışlar mıydı?


Peki genelde bizim basın Malezya’dan daha kötü bir organizasyon yapacağımızı mı düşünüyordu da bu kadar mutlu oldu?


“İyi organizasyon” da ilginç bir kavram. Altı üstü, uluslararası standartlara uygun bir stadyum ya da bir pist yapıyorsunuz. Bunların projeleri zaten üç aşağı beş yukarı belli. Mimarlara, mühendislere verip uygulatıyorsunuz. Bunu yapamayan / yapmayan ülke dünya üzerinde kaldı mı yeryüzünde? Mesela, x ülkesinin yaptığı, yüzeyinde çukurlar olan bir Formula 1 pisti gördünüz mü? Ya da ne bileyim, y ülkesinin yaptığı, çimleri yarım yamalak ekilmiş, zemininin yarısı kel bir Şampiyonlar Ligi finali stadı düşünebiliyor musunuz? Milli geliri bin dolar olan Ukrayna’nın ne kadar güzel bir Eurovision gösterisi yaptığını hep birlikte gördük. Bizimkisinin iyi olmasına niye bu kadar şaşırıyoruz?


Burada esas iş, yurtiçinden ya da yurtdışından bu gösteriyi izlemek için büyük paralar dökmüş olan misafirleri, gösteriyle, zahmet çektirmeden ve zamanında buluşturmak. Organizasyon da tam bu anlama geliyor.


İşte biz de tam burada fena halde çuvallıyoruz.


Şampiyonlar Ligi finaline gidip gelirken saatlerce yollarda kalan, sonunda çareyi kilometrelerce yürümekte bulan İngiliz ve İtalyan taraftarları unutmadık. (Gariban Galatasaray taraftarları haftalarca aynı mesafeyi yürüdüler) Hatta Guardian’da bu sefaletimizi eleştiren bir yazı yayınlanmıştı.


Şimdi öğreniyoruz ki aynı olay Formula 1’de yaşanmış. Trafik kilitlenmiş, üç kilometrelik konvoy oluşmuş, dünyanın dört bir yanından gelen insanlar inip bu üç kilometreyi, en azından bir bölümünü yürümüş, haliyle gösteriyi kaçıran da hatırı sayıda biletli izleyici adayı olmuş.


“Mükemmel organizasyon yaptık” diye başlık atan gazeteler, sayfalarının bir yanına da bu üç kilometre kuyruğu olan trafik faciasının resmini koymuşlar. Bu nasıl mükemmellik diye sormak gazete çalışanlarının aklına gelmemiş herhalde.


Dünyada, bu tür etkinlikler metro, tramvay, tren olmadan düzenlenmiyor. Eğer ille düzenlenecekse, çok cin, çok yaratıcı fikirlere sahip olmanız gerekiyor. Ne bileyim, uyduruyorum, deniz yolunu kullanıp buradan piste hızlı bir karayolu hattı açmak gibi…


Formula 1… NATO toplantısı … Şampiyonlar Ligi finali… Eurovision…


Evet, son yıllarda bayağı gösteriler toplantılar yaptık.


Ama bir tane yapamadığımız var ki çok manidar. Boğaziçi Üniversitesi yapılması planlanan Ermeni olaylarıyla ilgili toplantı…


Galiba ülkemizin gelişmişlik düzeyini en iyi gösteren bu sonuncusu…  

667090cookie-checkFormula 1’i kim kazandı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.