Fosfor bombası soruşturulacak

İnsan hakları gruplarına göre Gazze’de fosfor bombası kullanıldı

İsrail askeri sözcüsü, gerekirse devreye girmek üzere, birliklerin Gazze sınırı çevresinde tutulacağını bildirdi. İsrail casus uçakları Gazze Şeridi üzerindeki uçuşlarına devam ediyor. Yakınlarda bekletilen İsrail donanmasından da Gazze kıyılarına ateş açıldı. İsrail bunu ‘caydırıcı bir adım’ olarak tanımladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu sözcüsü Melissa Fleming, İsrail’in azaltılmış uranyum taşıyan cephane kullandığı yolunda, Arap ülkelerinden kaynaklanan iddiaların olabildiğince ayrıntılı şekilde inceleneceğini bildirdi.

Fleming, Kurumun nasıl bir tavır alacağına, üye ülkelere danışıldıktan sonra karar verileceğini belirtti.

İsrail’in Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndaki büyükelçisi bu konuda yorum yapmadı.

Silahlarda azaltılmış uranyum kullanılmasını özellikle yasaklayan bir madde yok. İsrail de, kullandığı silahların tümünün uluslararası yasalara uygun olduğunu savunuyor.

Fosfor bombası iddiaları

Bu arada İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik üç haftalık operasyon sırasında yasalara aykırı şekilde beyaz fosfor kullandığı yolundaki iddiaların soruşturulacağını bildirdi.

Medyada çıkan ve çeşitli sivil toplum gruplarınca dile getirilen iddialarda, İsrail ordusunun, sivillere zarar verebilen fosfor bombaları kullandığı ortaya atılmıştı.

Birleşmiş Milletler, Gazze’deki karargahının bu tür mermilere hedef olduğunu ve çıkan yangının, binadaki yardım malzemelerinin çoğunu imha ettiğini bildirmişti.

Savaş alanında, duman tabakası oluşturmak için yasal olarak beyaz fosfor kullanılabiliyor.

İsrail ordusu Gazze’deki tüm silahlarının tamamen yasal olduğunu savunuyor ancak ne tür silahlar kullandığını açıklamayı reddediyor.

Beyaz fosfor, insan cildine yapışan ve kemiklere kadar yakıp geçebilen öldürücü bir madde. Bu maddeye maruz kalıp ölmeyen insanlar ise çok acı verici yaralar taşıyor, iyileşme süreci çok uzun zaman alıyor. Beyaz fosforun yutulması ya da ciğerlere çekilmesi de ölümcül olabiliyor.

BM’den ‘kapıların açılması’ çağrısı

BM insanî yardımlar başkanı John Holmes, malzeme sevkiyatının serbestçe yapılabilmesi için Gazze ile olan sınır geçiş noktalarının tamamiyle açılması çağrısında bulundu.

Ancak şimdiye dek sadece insani yardım malzemelerinin geçişine izin verildi.

John Holmes inşaat malzemelerinin geçişine izin verilmedikçe hiçbir onarım çalışmasının başlatılamayacağını söyledi.

İsrail askerleri ve Hamas arasında Pazar günü varılan geçici ateşkes, sınır noktalarının açılması konusunda herhangi bir anlaşma içermiyor.

Birleşmiş Milletler, İsrail’in 22 gün süren saldırıları sonunda yerle bir olan Gazze Şeridi’nin yeniden inşası ve âcil insani yardımlar için, milyarlarca dolara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletlere göre, saldırılar sonucu on binlerce kişi evsiz kaldı. 400 bin kişi de susuzluk içinde yaşıyor. (BBC)

1185740cookie-checkFosfor bombası soruşturulacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.