O fotoğrafa Rusya’dan açıklama geldi!

Suriye’de Deyrizor’un doğusu tamamen IŞİD’ten temizlenirken, hafta sonu Rus General Yevgeniy Poplavski ile YPG sorumlularının bölgede ortak toplantı düzenlediği ortaya çıkmıştı…

Görüntüye ilişkin Moskova’dan açıklama geldi: IŞİD sonrası atılacak adımların değerlendirildi.

Suriye’de Deyrizor’un doğusu tamamen IŞİD’ten temizlenirken, hafta sonu Rus General Yevgeniy Poplavski ile YPG sorumlularının bölgede ortak toplantı düzenlediği ortaya çıktı. Terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG, burada ‘ortak komutanlık’ önerdi. Rus komutan ise öneriyi sessizce dinledi. Rusya’dan geç gelen açıklamada ise toplantıda, “IŞİD sonrası atılacak adımların değerlendirildiği” ifade edildi.

“IŞİD sonrası atılacak adımların değerlendirildi”

Nerdun Hacıoğlu‘nun haberine göre, petrol zengini Deyrizor vilayetinin doğusunun PKK bağlantılı YPG tarafından ele geçirilmesinin ardından Rus bir general ile YPG sorumlularının toplantı yaptıkları ortaya çıkmıştı.. Toplantı Deyrizor yakınlarındaki Salahiye kasabasında gerçekleşti. Görüşmesye hakkında Moskova’dan ilk resmi açıklama 48 saat sonra geldi. Savunma Bakanlığı açıklamasında, toplantıya Hmeymim Üssü komutanlarından General Yevgeniy Poplavski’nin de davet edildiği ve görüşmenin ‘Fırat Doğu Bölgesi Yerel Yönetim Komitesi’ birinci toplantısı olduğu ifade edildi. Toplantının amacının ise “IŞİD’in yenilgiye uğratılması sonrası atılacak adımların değerlendirilmesi” olduğu aktarıldı.

 Ortak komutanlık teklifi

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye yakın “ANHA” haber sitesi de toplantıya ilişkin gelişmeleri aktardı. Haberde toplantıya katılan Rus generalin ismi Aleksey Kim olarak aktarıldı. Ancak Rusya’nın açıklamasında Rus generalin Yevgeniy Poplavski olduğu belirtildi. ANHA’nın haberinde toplantıya katılan diğer isimler ise şöyle: YPG’nin bölgede yönettiği ‘Cezire Fırtınası’ operasyonu Sözcüsü Lilvi Abdullah, Deyrizor Sivil Meclisi Eş Başkanı Hasan Yusuf ve YPG Sözcüsü Nuri Mahmud. ANHA, bu toplantıda YPG’nin Rusya ve ABD’nin de dahil olacağı bir ‘ortak komuta merkezi’ teklifi de yaptığını bildirdi.

 Rus general sessizce dinledi

Sözcü Nuri Mahmud yaptığı açıklamada YPG’nin Arap aşiretleri işbirliğiyle Rusya ve ABD koalisyonunun hava desteği sayesinde Deyrizor’un Fırat’ın doğusunda kalan kırsal bölgelerinin IŞİD’ten temizlendiğini söyledi. Mahmud, “Bu nedenle ABD ve Rusya silahlı kuvvetlerine teşekkürü borç biliriz. Bundan sonraki süreçte Suriye’nin bütünlüğü ve demokratik seçimle tüm yerel halkların katılımıyla kendini savunacak kalıcı yönetim kurulana kadar ABD ve Rusya’nın bölgedeki barışın garantörü olmalarını istiyoruz” dedi. Rus General Poplavski ise sessizce dinledi.

 

2142670cookie-checkO fotoğrafa Rusya’dan açıklama geldi!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.