Fransa: Türkiye, özel AB ortağı olsun

Financial Times gazetesi, Fransa’nın bu yöndeki girişimlerine dikkat çekerken, Avrupa Halk Partisi’nin AB hükümetleri arasında ortak bir pozisyonun sağlanması için Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel’i görevlendirmiş olmasının Türkiye için zorluk oluşturabileceği yorumunu yaptı.


Ekonomi gazetesi Financial Times, Fransa’nın talebi doğrultusunda 17 Aralık zirvesinde müzakerelere ilişkin kararda “özel ortaklık” seçeneğini içeren bir maddeye yer verilmesi halinde, bunun Türkiye’yi çok öfkelendireceğini yazdı.   


GÜL’ÜN ÇIKIŞI  


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün geçen hafta Avrupa Komisyonu yetkililerine Türkiye’nin Aralık’ta net bir karar ve açık bir tarih beklediğini dile getirdiğine dikkat çeken gazete, Fransa Cumhurbaşkanının ise Türkiye’nin üyeliğinin kaçınılmaz olmadığını, Ankara ile yakın bağların üyeliğe alternatif olduğunu açıklaması için ülkesinde baskı gördüğünü kaydetti.  


Gazete, Fransa Ulusal Meclisi’nde geçen ay yapılan görüşme sırasında Türkiye’nin üyeliğine büyük bir tepki ortaya çıktığını anımsattı.   


CHIRAC’IN GÖRÜŞÜ  


Financial Times, Chirac’ın da geçen hafta Türkiye’nin Avrupa değerlerinin tümünü benimsemesinin mümkün olmadığının ortaya çıkabileceğini belirterek bu durumda entegrasyona gidilmeden Türkiye ile AB arasında güçlü bir bağ yaratacak bir yöntemin bulunması gerektiğini söylediğine dikkat çekti.    


Gazetede yayımlanan yorumda şöyle denildi:   


“Türkiye için diğer potansiyel zorluk işareti, orta sağ Avrupa Halk Partisi’nin (AHP) Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel’e, AB hükümetleri arasında bir pozisyon koordine etme görevini vermiş olmasıdır. Sayın Schüssel, AB liderleri ve AHP’e üye 11 hükümet arasında Türkiye’nin üyeliği konusunda en çok kuşku duyanlardan biridir.”   


Buna karşın, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile müzakerelerin başlaması tavsiyesinin fazla değişikliğe uğramadan benimseneceğini, AB liderlerinin müzakere tarihini belirlemekle yetineceklerini umduğunu kaydeden gazete, 17 Aralık zirvesine başkanlık edecek Dönem Başkanı Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende’nin ise henüz meslektaşlarıyla konsültasyonlara başlamadığına dikkat çekti. 

676540cookie-checkFransa: Türkiye, özel AB ortağı olsun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.