Fransa’da ‘Hayır’lı pazar…

TF1 televizyonun kanalının verdiği ilk tahmine göre, “Evet” oyları ise yüzde 45.5 oldu.

Referandumda, küçük yerleşim birimlerinin ardından, Paris ve Lyon gibi büyük kentlerde de oy verme işlemi sona erdi.

BAKANLAR HAYAL KIRIKLIĞI OLARAK YARUMLADI

Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, AB Anayasası için bugün düzenlenen referandumda “Hayır” oyu çıkmasını gerçek bir hayal kırıklığı olarak değerlendirdi.

Barnier, TF1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Evet oyu için seferber olan herkes için çok kötü bir sonuç, gerçek bir hayal kırıklığı” ifadesini kullandı.

Fransız bakan, referandum sonucunun, ülkenin çıkarlarını korunması açısından zorluk yaratacağını savundu.

Savunma Bakanı Michel Alliot-Marie ise yaptığı açıklamada, referandum sonucunu “Fransa ve Avrupa için bir yenilgi olarak” değerlendirdi.

RASMUSSEN: HALK HÜKÜMETİ REDDETTİ

Fransa’dan gelen “Hayır”ın “AB’ye hayır” anlamı taşımadığını savunan Rasmussen, “Fransız halkı, yorgun ve gözden düşmüş, Fransızların endişelerini gideremeyen bir hükümeti reddetti” dedi.

Fransa’daki AB anayasası referandumunun sonuçlarını basına değerlendiren Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Poul Nyrup Rasmussen, “Anayasa’nın ölmediğini” söyledi.

“Fransa ve Avrupa için 29 Mayıs son derece hüzünlü bir gün” diyen Rasmussen, “Anayasa’nın öldüğü söylentileri abartılı bulduğunu” ifade etti.

Fransa’dan çıkan “Hayır” sonucunun AB Anayasası’nın onay sürecinin sonunu getirmemesi gerektiğini belirten Rasmussen, her AB vatandaşının referandum yöntemiyle veya ulusal parlamentolar aracılığı ile görüş bildirmek hakkına sahip olduğunu hatırlattı.

Rasmussen, Avrupalı sosyal demokratların, AB Anayasası’nın, refah, istihdam ve sosyal faaliyetler açısından olumlu gelişmeler getirecek bir unsur olduğu inancını sürdürdüklerini söyledi.

KATILIM YÜKSEK

Referanduma katılım oranı, CSA araştırma merkezi tarafından yüzde 75, Ipsos araştırma merkezi tarafından ise yüzde 76 civarında olarak tahmin ediliyor.

Yerel saat ile 08.00’de (TSİ 09.00) başlayan seçime, kayıtlı 41.8 milyon seçmenin bulunduğu Fransa genelinde kurulan 58 bin sandıkta oy kullanılacak.

Sandıklar, küçük yerleşim birimlerinde saat 20.00’ye, Paris, Lyon gibi büyük kentlerde ise saat 22.00’ye kadar açık kalacak.

Sandıklar büyük kentlerde de kapandıktan sonra, yerel saatle 22.00’de resmi olmayan ilk sonuçlar televizyondan açıklanmaya başlanacak.

İçişleri Bakanı Dominique de Villepin’in, yerel saatle 23.00 ile 00.01 arasında kesin olmayan ilk resmi sonuçları bir bildiriyle açıklaması bekleniyor.

Kesin sonuçlar ise perşembe günü Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanacak.

Fransa’da düzenlenen son kamuoyu araştırmaları, referandumda ”hayır” oylarının daha fazla çıkacağını gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, AB Anayasası referandumunun sonucu ne çıkarsa çıksın, popülaritesi giderek azalan hükümette önemli değişiklikler yapması bekleniyor. Referandumun ardından Başbakan Jean-Pierre Raffarin’in yerine İçişleri Bakanı Dominique de Villepin’in getirilebileceği ifade ediliyor.

Referandum sonucu diğer AB ülkelerinde de yakından izleniyor. Referandumda “hayır” sonucu çıkması halinde AB’nin daha önce eşine görülmemiş bir kriz ile karşı karşıya kalacağı yorumları yapılırken, sonuçların, Fransız siyaset sahnesindeki dengeleri önemli ölçüde değiştireceği dile getiriliyor.

Referandumda AB Anayasası’nın reddedilmesinden en fazla mağdur olacak liderlerin başında, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande geliyor.  (aa) 

1107400cookie-checkFransa’da ‘Hayır’lı pazar…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.