Fransa’daki göçmen kampı yıkıldı

Kaçak göçmenler dün gece “Cangıl bizim evimiz” pankartları açmıştı. Kampta yaşayan yaklaşık 1.500 kişiden çoğunun Afgan erkekler olduğu bildiriliyor. Polisler girerken, bunlardan çoğunun kamptan sessizce ayrıldığı belirtiliyor. Kalan 300 kadar kaçağı savunmak üzere kampa giden göçmen hakkı eylemcileri, kol kola girerek insan zinciri oluşturdu.

ARBEDE

Eylemciler ile polis arasında yer yer arbede yaşandı. Fransız yetkililer, gözaltına aldıkları 278 kaçak göçmene iltica başvurusu yapma hakkı vereceklerini, isteyenlere de ülkelerine dönmek için yardım edeceklerini söylüyor.

BBC’nin Calais’deki muhabiri Emma Jane Kirby’ye göre kaçak göçmenler dün gece “Lütfen cangılımızı yıkmayın. Burası bizim evimiz” yazan pankartlar açmıştı.

Sakinleri arasında “cangıl” olarak bilinen kamp, operasyondan sonra buldozerler ile yerle bir edildi.

İNGİLTERE MEMNUN

Kaçaklardan biri, 24 yaşındaki Afganistanlı İngilizce öğretmeni Beşir kamptaki son gecesinde Fransız AFP ajansına, Pakistan ve İstanbul üzerinden Avrupa’ya gelebilmek için 10.000 euro ödediğini söyledi.

Beşir “Polis bize ne yapacak bilmiyoruz. Tutuklayacaklar mı, serbest mi bırakacaklar haberimiz yok. Ama biz burada kendimize bir yer yapmıştık. Evlerimiz, duşlarımız ve camimiz vardı.” diye konuştu.

Fransa Göçmen Bakanı Eric Besson ise kampın insan kaçakçılarının merkezi haline geldiği için kapatıldığını kaydetti.

İngiltere İçişleri Bakanı Alan Johnson da kampın kapatılmasından büyük bir sevinç duyduklarını söyledi.

Polis bize ne yapacak bilmiyoruz. Tutuklayacaklar mı, serbest mi bırakacaklar haberimiz yok. Ama biz burada kendimize bir yer yapmıştık. Evlerimiz, duşlarımız ve camimiz vardı.

Johnson gerçek mültecilerin AB’ye giriş yaptıkları ülkede iltica başvurusu yapmaları gerektiğini hatırlattı.

BM Mülteci Örgütü Başkanı Antonio Guterres ise İngiltere hükümetine, bu ülkede aile bağları olan göçmenlere giriş izni verme çağrısı yaptı.

Mültecilerin ilk giriş yaptıkları ülkede başvuru yapması AB’nin resmi politikası olmasına rağmen, coğrafi konumları gereği göçmenlerin ilk durağı olan ülkeler bu politikadan memnun değiller.

ÇETELER

Fransız yetkililer Calais yakınlarındaki kampta hijyen koşullarının korkunç durumda olduğunu, ayrıca çok sayıda çete oluştuğunu belirtiyor.

Kamp, Fransa’nın 2002 yılında İngiltere’nin baskısıyla aynı bölgedeki Kızılhaç’a ait Sangatte mülteci merkezini kapatması sonrasında ortaya çıkmıştı.

Sangatte kampı da kamyonlara ya da gemilere saklanarak İngiltere’ye giriş yapmaya çalışanlar için bir sıçrama tahtası oluşturuyordu. (BBC)

1219260cookie-checkFransa’daki göçmen kampı yıkıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.