FRANSA’DAN… CIA’nın seyyar işkence merkezleri

CİA’NIN SEYYAR İŞKENCE MERKEZLERİ VE ULUSLARARASI KURUMLAR

ABD’nin, Afganistanı işgal etmesinden sonra, El-kaide militanı oldukları iddaisıyla yüzlerce kişiyi, okyanuslardaki yüzer deniz üslerine götürerek işkenceli sorguda geçirildiği ve bir çok tutuklulununda  işkenceli sorguda öldüğü ABD ve dünya basınında yer aldı. Deniz üslerinde sorgulanan bir çok tutukluyu, Küba sınırındaki Guantanamo üssüne götürdükleri ve orda aylarca işkenceye tabi tutuklarının fotografları dünya kamouoyuna yansıdı. ABD’nin uluslararasılaştırdığı işkence faaliyetine sadece yenileri ekleniyor. Dahası bilinmeyenlerin bir kısmı kamuoyuna yansımaya başladı. Ortaya çıkan ‘yeni’ bilgiler aynı zamanda  işkencenin uluslararasılaştırılmasında ABD-AB işbirliğini de ortaya koymaktadır.

AB’nin bazı ülkelerinde,  ABD tarafından kurulmuş ve özellikle İslamcı tutukluların bulundurulduğu ve sadece CIA tarfından bilinen ‘gizli’ cezaevlerinin olduğuna dair bir kısım bilgiler, Avrupa basınının gündemini meşgul etmektedir. Polonya, Romanya, Bulgaristan ve hatta Portekiz gibi ülkelerin isimleri ağırlıklı olarak ön plana çıktı. Buna ek olarak, CİA’nın seyyar işkence uçaklarının AB’nin hava sahasını kullandıkları belirlendi. Almanya, Hollanda, İngiltere, Portekiz, İspanya, Danimarka, Avusturya, Filandiya ve İzlanda  gibi ülkelerin hem hava sahasını kullandıkları hem de hava alanlarına iniş yaptıkları tespit edildi. Buna en son olarak Türkiye’de eklendi. Araştırma derinleştikçe, işkenceli sorgu faaliyetinin boyutlarının tahmininden çok daha  kapsamlı olduğu ortaya çıkacaktır.

CIA’nın seyyar işkence merkezi olarak kullandığı, Path’in N120JM kuyruk numaralı Fairchild SA227-AT, N212CP kuyruk sayılı Cessna/208B ve N221SG kuyruk sayılı Gates Learjet Corp 35A tipi üç uçağı tespit edilmiş durumda. Keeler and Tate’e bağlı Boeing 737 tipi bir uçak, sık sık Estonya, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, İspanya’nın Mallorca Adası, İsviçre’nin Cenevre, Portekiz’in Oporto ve Almanya’nın Frankfurt, Prescott Support’a bağlı C-130 Hercules tipi uçak, Finlandiya’nın Vantaa Havaalanı’na iniş yaptığı tespit edildi. Bu inişlerin ilgili ülke devletlerden ve özellikle istibarat kurumlarından bağımsız olmadığı gibi tamamen bilgileri dahilindedir.

Seyyar işkence uçaklarında, ABD tarafından ‘terörist’ görülen politik tutuklulara işkence yapıldığı CİA’nın bir kısım eski yöneticileri tarafından doğrulandı. Ayrıca CİA’nın çok değişik işkence yöntemlerini uyguladığını ve bir çok ülkede işkence üslerinin bulunduğunu da kamuoyuna açıkladılar. İşkencelerle, katilamlarla ve darbelerle ismi bütünleşen ABD’nin bu cinayet-istihbarat örgütünün kurulmasından bu yana yapmış olduğu operasyonlarda yaklaşık 3 milyon insan öldürülmüş. 

Devletler tarafından organize edilen ve onların birer alt birimi olarak çalışan ve ancak kamuoyu tarafından bilinmeyen bir çok ‘illgal’ kurum bulunmaktadır. Örneğin, Seyyar işkence uçakları, CİA tarafından kurulmuş paravan şirketlere ait görünmektedirler. CIA için son yıllarda kurduğu hava  uçan şirketlerinden bilinenleri şunlar: Bayard Foreign Marketing, Crowell Aviation Technologies, Devon Holding and Leasing, Aviation Specialties, Keeler and Tate Management, Rapid Air TransTransport, Tepper Aviation, Stevens Express Leasing, Premier Executive Transport Services, Aero Contractors ve Prescott Support.

Özellikle NATO eksinle kurulmuş ve daha çok Brüksel merkezli çalışan bir çok uluslararası kurum bulunmaktadır. Bunlardan ön plana çıkanlardan bazıları şunlar: Stay Behind Örgütleri. CİA’nın ‘Hareket Koordinasyon Dairesi’ne bağlı olarak faaliyet yürüten kurumun merkezi Brüksel’deki NATO’dur.

Catena: İtalyanca Zincir anlamına gelen bu örgütün görevi, soğuk savaş döneminde anti komünist faaliyeti örgütlemekti. NATO’ya bağlı bulunan bu illegal örgütün İtalya’daki ve Fransa’daki faaliyetleriyle dikkat çekti. Fransızların 1961’de Cezayir savaşında, çok aktif olarak kullandığı bir örgüttü. NATO bünyesinde faaliyet yürüten ve kamuoyuna yansımış  ‘Barış ve Özgürlük, Kızıl El Örgütü, Rüzgar Gülü’ gibi örgütlerin faaliyetleri içerisinde  işkenceler, katliamlar, darbeler özel bir yer tutmaktadır.

Bunlardan başka, mekezi Washington’da bulunan Politik Ekonomik  Ve Sosyal İncelemeler Şirketi, Amerikan Özgür Emek Kalkınma Enstitüsü ve Washington Stanford Araştırma Merkezi,  İtalya’da bulunan Stratejik Hizmetler Merkezi ve Roma Stratejik İnceleme ve Savunma Enstitüsü, Avrupa Siyasal Bilimler Akademisi, İspanya’da kurulan Avrupa Dokümantasyon Ve Enformasyon Merkezi, Portekiz’de Aginter Press, Belçika’da Gizli Eylem Komitesi ve Brüksel NATO merkezine bağlı Dünya Anti-Komünist Birliği, Fransa’da Paris Sratejik İnceleme Enstitüsü ve Fransa Kültürünü Savunma Cemiyeti, Türkiye’de MGK’ye bağlı Toplum İşler Başkanlığı gibi kurumların tamamı, uluslararası ‘kirli İşler İmparatorluğu’nun birer parçalarıdır.

CIA’nın seyyar işkence uçakları, ABD ve AB eksenli geliştirilen yeni dünya düzenine ait kapitalist  küresel imparatorluğun kirli çamaşırlarının sadece küçücük bir  kısmıdr.  Karenin bütün fotografları yan yana koyulduğunda, insanlık tarihinin en barbar sistemi ortaya çıkaçaktır.  Uluslararası kapitalist politik  güçler, bu fotografın birleştirilmesine izin vermeyecekleri kesin. Buna karşılık dünyanın değişik ülkelerinde faaliyet yürüten demokratik kurumların uluslararası birleşik mücadelesi sonucunda kareler birleştirilebilinir ve küresel kirli imparatorluğun  gerçek yüzü açğa çığa çıkartılınabilinir.


 

1605710cookie-checkFRANSA’DAN… CIA’nın seyyar işkence merkezleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.