FRANSA’DAN… Gözlerdeki umut

Hayatınızda bir an gelir, oturup düşünürsünüz: Nerede YANLIŞ yaptım? Yoksulluk veba gibi üstünüze yapışmışken, bir lokma bir hırka felesefe olmaktan çıkmışken,  sabah işe giderken satın alacağınız poğaçanın hesabını yaparken.

Bir zamanlar tanıdığınız bir adam gelir aklınıza… Çalışmaya karşıydı, derdi ki hep; “Bir patrona köle olacağıma köprü altında yatıp kalkarım daha iyi !” ya da  “Otuzuma gelmeden sokakta soğuktan geberirim ama kölelik etmem bu haydutlara !” Ayıplamıştınız onu, herkese tepeden bakan tavrından ve tembelliğinden tiksinti duymuştunuz.
Boşuna mı demişler: işleyen demir ışıldar, nerede hareket orada bereket, vesaire? Umutla sarıldınız diplomanıza, umutla bağlandınız patronunuza. Üstelik hasbel kader seçim de yapabilmiştiniz. Orası değil de, burasıydı çalıştığınız yer.

Tamam maaşı az, tamam saatler biraz düzensiz ama ortam iyi, üstelik insan gibi insanlar, vesaire… Ta ki patronunuz günün birinde patronluğunu hatırlayıp sizi – gerçekten üzgün ve gerçekten içi kan ağlayarak !- işten çıkarana kadar. O günün sabahıydı, poğaça satın almaktan suçluluk duymuştunuz, birikmiş borçlar ve ödenemeyen kira yüzünden.

Eve döndüğünüzde, öfkenizi dizginleyip, sakin olmaya, bir çıkış yolu düşünmeye zorlarsınız kendinizi. Herşeyin bir çaresi bulunur. Sonra kafanızı bir an olsun dağıtmak için gazeteyi açarsınız ve karşınıza şöyle bir haber çıkar:

Carrefour’un eski Genel Müdürü Daniel Bernard’a 38 Milyon Euro

Carrefour’un emekliye ayrılan Genel Müdürü Daniel Bernard, görevde olduğu on üç yıl süresince uyguladığı başarılı yönetim taktiği sayesinde şirketi, dünya çapında ikinci sıraya oturttu. Daniel Bernard iş hayatına veda ederken, şirketin kârından payına düşen 38 Milyon Euro’nun 2,6 Milyon’luk kısmı önümüzdeki ay, geri kalanı ise her yıl 1,3 Milyon Euro olmak üzere hesabına yatacak.

D. Bernard’ın rekorlar kıran bu kazancı karşısında Carrefour’da iki kasiyer, maaşlarına 50 Euro zam isteğiyle grev yapmaya başladı. Biri 28 diğeri 26 yıldır şirkette çalışan kasiyerler, basına yaptıkları açıklamada: “Eski patronumuza 38 Milyon gibi inanılmaz bir para verilirken, çalışanların maaşlarını kimse düşünmüyor! ” dediler.
D. Bernard ise, şahsına saldırı olduğu gerekçesiyle bir gazeteye verdiği demeçte şunları söyledi: “Bu parayı alnımın teriyle kazandım !” 

“Bu haydutlara” demişti, “Bu haydutlara kölelik edeceğime…”

Hayatınızda bir an gelir, aynaya bakıp, gözlerinizde umudun izlerini ararsınız.

1089080cookie-checkFRANSA’DAN… Gözlerdeki umut

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.