Fransa’dan hükümete: Ağırbaşlı ol

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Türkiye’de yaşananları “olağanüstü kaygı verici” olarak değerledirip, Fransa’nın Türk hükümetinden “ağırbaşlı olmasını ve olayları yatıştırmasını istediğini” söyledi.

EUROPE-1 radyosuna konuşan Fabius, Fransa’nın isteiğinin aynı zamanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da dile getirildiğini hatırlattı.

Fransız diplomasi şefi, olaylar yatıştıktan sonra Türk khükümetinin “nedenleri analiz etmesi ve önlemler alması gerektiği” görüşünü de dile getirdi.

Fabius, buna karşılık Türkiye’de yaşananların Tunus, Libya ve Mısır’da yaşananlarla ve “Arap Baharı” ile kıyaslanamayacağını, zira Türk hükümetinin demokratik seçimlerle işbaşına geldiğini ifade etti.

Fransa’da iktidarda olan Sosyalist Parti de Türk polisinin kullandığı aşırı gücü yayımladığı bir mesajla kınadı.

Partinin Uluslararası İşlerden sorumlu Ulusal Sekreteri Jean-Christophe Cambadelis tarafından olayların ilk günü sonunda yayımlanan mesajda, “Bugün İstanbul’da Türk çevik kuvvet polisinin müdahalesi sonucu yaklaşık 20 kişi yaralanmıştır. Göstericiler, diğer yüzlercesi gibi, ünlü Taksim meydanının yanındaki Gezi Parkı’nı etkileyecek ve çok sayıda ağacın sökülmesine neden olacak bir kentleşme projesini günlerdir protesto etmekteydi. Sosyalist Parti bu barışçıl vatandaş hareketine karşı aşırı güç kullanımını esefle karşılamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Fransız medyası da İstanbul ve diğer kentlerdeki protesto eylemlerine son iki gündür geniş yer ayırıyor. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Le Monde, dün konuyu birinci sayfasından başyazıyla duyurdu. “Türkiye: Bay Erdoğan veya iktidar sarhoşluğu” başlığıyla yayımlanan başyazıda, Başbakan Erdoğan’ın, seçimlerde aldığı oy sayesinde daha önceden kendisine muhalif olan “ordu, bürokrasi, yargı ve basını AKP’nin hizmetine soktuğu” yorumunda bulunuldu.

Polisin aşırı güç kullanması Avrupa İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks ve Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten tarafından da protesto edildi. AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Fransız parlamenter Helene Flautre da İçişleri bakanına mektup göndererek “polis şiddetinin durdurulmasını” istedi. (Kayhan Karaca / ntvmsnbc)

1383900cookie-checkFransa’dan hükümete: Ağırbaşlı ol

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.