Fransa’nın Avrupa’sında Türkiye de var

Dünyanın önde gelen haber dergilerinden Newsweek, Başbakan Erdoğan’ın Fransa ziyareti sonrası geniş bir Türkiye haberi yayımladı.


Derginin 2 Ağustos sayısında yer alacak haber, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın desteği, AB içindeki güç dengeleri, Türkiye’nin bundaki yeri ve yeni kurulması hesaplanan bağların analizi. Chirac’ın Amerika’ya alternaif güç oluşturacak yeni bir Avrupa hedeflediğini belirten dergi, Fransa liderinin Türkiye, Irak ve İsrail’le ilişkilerini geliştirmesine dikkat çekti. İşte Newsweek’in “Chirac Doktrini” başlıklı haberi:


EKONOMİK PAKET ETKİSİ
Yıllardır süren muhalefetten sonra Chirac Türkiye’nin adaylığını desteklemenin Fransa’nın ”ulusal çıkarlarına uyduğuna” karar verdi.


Türkiye, İsrail ve Irak’la ilişkiler öne çıktı. ABD’nin tek kutuplu gücüne alternatif olabilecek, birbirine sıkı sıkıya bağlı yeni Avrupa oluşturmayı amaçlıyor.


Fransa ve Almanya yakın işbirliği sergilese de rakip olmaya devam ediyor. Türkler’in Almanya ile ekonomik. göçmen ve tarihsel bağları, Avrupa’nın dengesini Berlin’e kaydırabilir. İngiltere ve İskandinav ülkeleri ile AB entegrasyonunu savunan Fransa gibi ülkeleri Türkiye sorunsalı bölebilir.


‘TÜRKİYE’YE DOKUNMAYIN’


Almanya’da yayımlanan Die Welt gazetesi, Türkiye’nin AB konusunda alacağı olumsuz bir cevabın, ”ülkenin para ve borsa piyasalarında çöküşe sebep olacağı” yorumunu yaptı.


”Müzakerelere 2005 yılı ilkbaharında başlanması olasılığı yüzde 80” denilen ”Türkiye’ye dokunmayın” başlıklı yazıda şu ifadeler yer aldı:


Müzakerelere başlanan tüm ülkeler AB’ye alınmıştır. Tabii ki Türkiye tam üye olana kadar 12-15 yıl geçecek. Türkiye’nin üyeliğine karşı olanlar için şu söylenebilir. Bu süre zarfında kısmen Müslüman olan Balkan ülkeleri birliğe üye olabilir.


Yazıda Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in Türk seçmenle olan yakınlığının Fransa ile gerilime yol açtığı belirtildi.

674970cookie-checkFransa’nın Avrupa’sında Türkiye de var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.