Fransa’nın yapmadığı insanlığı bizim devrimciler yaptı

Fransa’nın kuzeyindeki Calais kasabasındaki mülteci kampında insanlık dışı manzaralar yaşanmaya devam ediyor. 5 yıl önce, İngiltere’ye kaçak yollarla geçmek için fırsat kollayan mültecilerin kendi olanaklarıyla, çalılık bir alanda oluşturdukları kampın sakinlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu kampta, geçtiğimiz ay 5 bin kişi kalırken, soğuk havalara rağmen şimdi 6 bin kişiye ulaşmış durumda. Fransa hükümeti, kampı resmi olarak tanımadığı için hiç bir yardımda bulunmazken, başta İngiltere’de olmak üzere, Avrupanın bir çok ülkesinden vakıfların ve gönüllülerin yardımları sadece ulaşıyor.

DAY-MER’den örnek davranış

İlk defa, 17 Ekim’de, topladıkları yardımları bir heyetle Calais’teki mültecilere ulaştıran DAY-MER, ikinci yardımını da 29 Kasım Pazar günü kamp alanına ulaştırdı. Londra’da yapılan yardım kampanyası çerçevesinde toplanan eşyalari bir kamyon ve otobüze yüklenerek Calais’e götürüldü. 34 gönüllünün de beraber gittiği Calais’te bu eşyalar eşit bir şekilde mültecilere gün boyu dağıtıldı. Londra’da faaliyet yürüten Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi’nin de desteklediği kampanya çerçevesinde, ağırlıklı olarak pattaniye, kocuk, uyku tulumu, kazak ve çadırlar dağıtılırken, aşırı soğuklarda korunma sorunu hala en büyük sorun olduğu gözlendi.

Bir yandan sıcak bir yemek yemeye hasret kalan bu insanların, haftalarca aynı elbiseleri giyerek banyo bile yapamamaları söz konusuyken, diğer yandan İngiltere’ye gidebilme umutlarını da yetirmiş değiller. Her konuştuğumuz kişi, adeta yalvararak, İngiliz hükümetinin kendilerini kabul etmesini istiyorlar. Kendilerinin değimiyle, insanlık dışı koşullarda ve vahşi ormanlıkta yaşamak zorunda kalıyorlar.
Homerton’dan sağlık servisi

6 bin kişinin yaşadığı bir toplulukta, sadece gıda ve barınak sorunu olmuyor elbette. Saglık sorunu da en büyük mesele. Bir çok ülkeden doktor ve hemşireler yardımcı olmak üiün kolları sıvamışlar. Kuzey Londra’daki Homerton Hastanesi’nde çalışan bir grup doktor ve hemşire hafta sonu için Calais’e gitmişlerdi. Elizabeth adlı doktor bir ara fırsat bulup yanımıza geldiğinde ilk sorumuz; çok hasya var mı? Oldu. Elizabeth, çok sağlıksız koşullar ve soğuk havalardan dolayı onlarca kişinin hasta olduğunu ve daha ağır olan hastalara ise müdahale edemediklerini ifade ediyor.

Bir çok vakıf da yardımlar için gelmiş. Değim yerindeyse “Taşıma su ile değirmen dönderilmeye çalışılıyor”. Yetkililer 6 bin kişiyi kaderine terk etmiş durumda.

855720cookie-checkFransa’nın yapmadığı insanlığı bizim devrimciler yaptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.