Fransa'ya resmen soykırım suçlaması

Fransa, Ermeni soykırımının inkar edilmesini suç sayan bir yasa tasarısını kabul etmişti.

Belçika basını, bugün Ruanda'da açıklanacak olan bir rapor çerçevesinde, Fransa'nın bu ülkede, 1994'te yapılan soykırıma faal olarak katıldığına yönelik ithamların ilk defa resmiyet kazanacağını duyurdu.

BM verilerine göre 1994 yılının haziran-ağustos döneminde Ruanda'da 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu'nun ölümüyle sonuçlanan soykırım hakkında bir araştırma komisyonu oluşturulmuştu.

Fransız askeri birimleri soykırımı hazırlamış

Kapsamlı araştırma ve sorgulamaların ardından çalışmalarını tamamlayan ve bugün raporunu resmen açıklaması beklenen komisyonun vardığı sonuçlara göre, bölgedeki "insani yardım operasyonlarına" katılan Fransız askeri birimleri, soykırıma doğrudan destek vermekle suçlanıyor.

Komisyonun 500 sayfalık raporunda, Fransa'nın soykırım hazırlıklarından haberdar olduğu, bu hazırlıklara katıldığı, cinayetlerde faal rol oynadığı belirtiliyor.
Raporda Fransa ayrıca, soykırımcılara istihbarat, strateji, askeri eğitim desteği sağlamakla, "öldürülecek kişilerin listesinin belirlenmesine katkıda bulunmakla", "silah temin etmekle" suçlanıyor.

Soykırım suçlamasına resmiyet kazandırmamak için baskı yaptılar

Ruanda Araştırma Komisyonu'nun, "AB Dönem Başkanı" Fransa'yı resmen suçlayan raporunun "bomba tesiri yapacağı" ifade ediliyor. Komisyon, raporunda, Ruanda hükümetine, "Fransa devletine karşı uluslararası kurumlarda suç duyurusunda bulunmasını ve dava açmasını" öneriyor.

Fransa, çeşitli yöntemlerle Ruanda hükümetine baskılar yaparak söz konusu soykırım suçlamalarına resmiyet kazandırılmaması için çaba harcıyordu. Uzmanlar, Ruandalıların bu baskılara boyun eğmediklerini, gerçeklerin ortaya çıkmasından yana tavır koyduklarını ifade ediyorlar.

1175800cookie-checkFransa'ya resmen soykırım suçlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.