Fransız referandumu AB’yi salladı

LIBERATION: EVET’LER ARTTI
Fransız Liberation gazetesi, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Perşembe gecesi katıldığı televizyon programının, 29 Mayıs’ta AB anayasasına ilişkin yapılacak referandum öncesinde “Evet” oylarını artırdığı yönünde kamuoyu yoklaması sonuçlarına yer verdi.

Kamuoyu yoklamasına göre, anayasa hakkında çok az bilgi sahibi olduğunu söyleyenlerin yüzde 72’si hayır derken, yeterli bilgiye sahiplerin yüzde 60’ı anayasaya evet dedi.

LE FİGARO: B PLANI YOK
Fransız Le Figaro gazetesi ise Brüksel’dekilerin şu sıralarda en çok aklından geçen sorunun “Fransızlar hayır derse ne yaparız?” sorusuna yanıt aradı.

“Hem Paris hem de Avrupa Komisyonu, Fransızların reddetmesi durumuna karşı bir B planı hazırlanmadığını söylüyor” diyen gazete, henüz yazılı olmasa da Brüksel’de bazı çevrelerin çeşitli ihtimalleri değerlendirmekte olduklarını aktardı.

Le Figaro, “Kaç AB üyesinin anayasaya hayır dediğine bağlı olarak, hazırlanan anayasa, yapılacak müzakereler sonrası herkesin kabul edeceği maddelere indirgenebilir” öngörüsünde bulundu.

LE TEMPS: KAZANAN CHİRAC OLDU
İsviçre’de Fransızca yayımlanan Le Temps gazetesi, yapılacak referandumun sonucunun belli olmayacağına dikkat çekerek “Referandum için kampanyası süresi altı hafta sonra doluyor. 1995’te de cumhurbaşkanlığı seçimlerine altı hafta kala, Chirac’ın kaybetmesi bekleniyordu ama nihayetinde kazanan Chirac oldu” yourmunda bulundu.

THE GUARDIAN: BLAİR REFERANDUMU RAFA KALDIRABİLİR
Fransa’daki referandumu yorumlayan ciddi İngiliz gazetelerinden The Guardian, manşetten verdiği haberinde, “Fransızlar 29 Mayıs’ta hayır derlerse İngiltere’de planlandığı gibi 2006’da bu konuda referandum yapılması ihtimali düşük görünüyor” diye yazdı. Gazete hükümet kaynaklarına dayanarak iktidardaki İşçi Partisi’nin ilk kez referandumu rafa kaldırma ihtimalini değerlendirdiği de belirtiliyor.

DAILY TELEGRAPH: “HAYIR” BLAIR’I RAHATLATIR
Daily Telegraph gazetesi yazarlarından Rachel Slyvester ise, 5 Mayıs’ta yapılacak seçim öncesi, Başbakan Tony Blair’in kaderinin Fransa’daki referandumda oy kullanacak seçmenlere bağlı olduğu vurgulayarak “Fransızlar hayır derlerse, Blair’in üçüncü bir dönem daha başbakan olarak kalması kolaylaşacak zira kendisinin yönetimi sırasında referandum gibi bir sıkıntılı an yaşamayacak” yorumunda bulundu.

1103850cookie-checkFransız referandumu AB’yi salladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.