FT: AB, Türkiye’yi kucaklamalı

Ciddi ekonomi gazetesi FT, Türkiye’ye kapıları kapatmanın, bu ülkede sağdaki karanlık güçleri kuvvetlendirmek ve Türkiye’yi despotluk ve başarısızlıkların hakim olduğu bir ortadoğuya doğru itmek anlamına geleceği savundu.

 

FT’nin başyazısında özetle şöyle denildi:

 

‘‘Kopenhag’da kabul edilen siyasi kriterler konusunda Türkiye Avrupa değerlerine doğru büyük adımlar attı bile. Ve ekonomik krizden çıkmayı başardı. Irak’da savaşa girmemeyi başardı.

 

Kıbrıs konusunda onlarca yıllık politikasını değiştirdi. Bütün bu gelişmelere karşılık, hala, Türkiye gibi büyük, yoksul bir müslüman ülkenin Avrupa ile bütünleşemiyeceğini söyleyenler var. Ama daha önceki üye adaylarındaki gelişmeler gösterdi ki üye olacağı kesinleştiğinde Türkiye’ye büyük yatırımlar akacaktır. Türkiye’den batıya büyük bir göçten korkuluyorsa, bu, geçiş dönemi anlaşmalarıyla halledilebilir.

 

Türkiye de girerse, genişleme çığrından çıkar, bütünleşme sağlanamaz türünden kaygılar var. Ama Avrupa son genişleme ile zaten kendi içinde gruplaşmalar kaçınılmaz olan bir birlik haline geldi.

 

Bütün bunlar bir yana, AB şu anda stratejik bir karar almak zorunda. İslam ile batının karşı karşıya gelmekte olduğu bir zamanda, Türkiye, müslüman bir demokrasi, laik bir cumhuriyet ve gelişen bir ekonomi olarak öncü rol oynayabilir.’’

1092890cookie-checkFT: AB, Türkiye’yi kucaklamalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.