FT: Ankara-Paris gerilimi azaldı

Gazete, Fransız Anayasa Konseyi’nin bu kararının, meclisin iki kanadından da geçen tasarıyı engellemek için büyük çaba harcayan, Paris’le diplomatik ve askeri ilişkileri askıya alan ve düzenlemenin yasalaşması halinde bir dizi yaptırım uygulayacağını açıklayan Ankara için bir zafer olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Türk ve Fransız halklarının arasında oluşturulmaya çalışılan uçurumu, ortadan kaldıran bir karardır” dediğini hatırlatan gazete şöyle devam etti:

“Bu kritik bir mesele. Zira iki ülkenin Suriye liderinin görevden uzaklaştırılması konusunda hedefleri ortak. Suriye konusundaki uluslararası politikayı koordine etmeye çalışan Suriye’nin Dostları Grubu’nun yeni toplantısı İstanbul’da yapılacak. Sonraki toplantı ise Fransa’da olacak.”

‘Ankara rahatladı’

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yasa tasarısının iptalinden sonra yeni bir düzenleme yapılacağı sözünü verdiğini vurgulayan gazete, “Ancak Konsey’in kararı yasanın en azından seçimlerin sonuna kadar ertelenmesi olasılığı nedeniyle Ankara’yı rahatlattı. Eğer, Konsey yasa tasarısını geri çevirmeseydi Türkiye ya geri adım atacaktı, ya ticaret ve yatırım ortağı olan Fransa’ya yaptırım uygulayacaktı ya da pratikte fazla etkisi olmayacak yarım yaptırımlara başvuracaktı” diye devam etti…

1333770cookie-checkFT: Ankara-Paris gerilimi azaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.