FT: Ankara’nın AB’ye nutuk çekmeye hakkı yok

“AB ve Ankara gerilimin kontrolden çıkmasına izin vermemeli” denilen yazıda; “Türkiye’nin AB’ye üye olmasının giderek uzaklaşan bir ihtimal haline gelmesi üzüntü verici” olarak niteleniyor. Ancak bu durumun “büyük değer taşıyan siyasi ve ekonomik ilişkileri riske atmaması gerektiği” kaydediliyor.

Yazı şöyle devam etmiş:

“Avusturya, Kıbrıs, Fransa, Almanya ve üyelik fikrine ısınamayanların, Türkiye’nin müzakerelerinin felç olmasında payı büyük. Ancak Ankara’nın yaptıkları da İsveç ve İngiltere gibi istekli destekçilerinin Türkiye’nin lehinde konuşmasını zorlaştırabilir. Bunun bir örneği Türkiye’nin Kıbrıs gelecek Temmuz’da Birliğin dönüşümlü başkanlığını üstlenirse AB ile ilişkileri dondurma tehdidi. Türkiye’nin başkanlığı kimin yapıp yapmayacağı konusunda AB’ye nutuk çekmeye hakkı yok. Rahatsız edici bir diğer gelişme ise Türkiye’nin Akdeniz’in doğusunda doğal gaz arama hakları için Kıbrıs ve İsrail’e karşı askeri baskı uygulama tehdidi. Taraflar arasında yıllık ticaret hacmi 100 milyar euro’yu geçerken gerilimin kontrolden çıkmasına izin verilmesi anlamsız olur”

Financial Times, “İlişkilerin sürüklendiği nokta, ne AB ne Türkiye’ye yarar. Her iki taraftaki liderlerin de bunu tersine çevirme zamanı geldi” diye noktalıyor başyazısını.

1313280cookie-checkFT: Ankara’nın AB’ye nutuk çekmeye hakkı yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.