FT: En büyük sorun cari açık

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye’den Korku” başlıklı bir haberde Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin kaygının sadece insan hakları ve dininden kaynaklanmadığını, ekonomik istikrarsızlık yaşayan büyük ve yoksul bir ülke oluşunun da önemli bir kaygı unsuru olduğunu belirtti.


Türkiye’nin hem büyüme, hem de enflasyonun düşüşünü sağlayan politikaları güçlendirerek yardımcı olabileceğini ifade eden gazete, Merkez Bankası’nın son beklentiler anketinin, 2001 krizinden bu yana makro ekonomik göstertergelerde önemli bir ilerlemeye işaret ettiğini kaydetti.


Anketin bu yıl için yüzde 8.3 büyüme ve yüzde 9.7 yıl sonu enflasyonu beklentisini ortaya koyduğuna dikkat çeken gazete, bunun, 30 yılı aşkın bir sürenin ilk tek haneli enflasyonu olduğunu vurguladı.


Financial Times “En büyük sorun, analistlerin bu yıl bir kat artışla GSYİH’sinin yüzde 4.5’ine çıkmasını bekledikleri, lirayı istikraksızlaştırma potansiyeli bulunan, cari işlemler açığıdır” diye yazdı.


Bakanların halen IMF ile yeni bir kredi müzakere ettiklerini ve aralık zirvesi öncesi AB liderlerine üç yıllık bir ekonomik programı sunmayı umduklarını kaydeden gazete, yeni programın vergi, kayıt dışı ekonomi, sosyal güvenlik, tarım ve diğer alanlardaki reformları içereceğini belirterek şöyle devam etti:


“Türkiye’nin hala büyük yapısal sorunları var. Ancak aynı zamanda dinamik küçük ve ortak şirketleri de var. Kişi başına GSYİH, AB ortalamasının yüzde 28.5’i düzeyinde. Eğer bu uçurumu üyelik öncesi 2015 sularında daraltabilirse, korkular önemli ölçüde azaltılacak.”



 

676160cookie-checkFT: En büyük sorun cari açık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.