FT: Kıbrıs’ta müzakereler için yeni umut

Strasbourg mahreçli haberinde gelişmeleri değerlendiren gazete, 4 yıllık tıkanmanın ardından Rum kesiminin adada yaşayan Türklerle yeniden görüşmelere başlamaya hazırlandığını duyurdu.


Haberi Rum kesimi Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu’ya dayandıran gazete, bakanın adadaki iki kesimi birleştirmek için yeniden görüşmelere başlama konusunda “ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduğuna” dair sözlerine yer verdi.


Bakanın, gelecek hafta KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında yapılması beklenen görüşmenin ardından Lefkoşa’nın ana caddesini ayıran duvarın kaldırılabileceğini söylediğine dikkat çekilen haberde, bu görüşmenin eski Rum lideri Tasos Papadopoulos ile Talat’ın 2006 yılında yaptığı türdeki ilk görüşme olacağı bildirildi.


Kipriyanu’nun, bu görüşmede gündeme gelecek gelişmelerden birinin güven artırıcı bir önlem mahiyetinde yeşil hat üzerinde bir veya iki geçiş noktası daha açılması olacağını söylediği belirtilirken, halen BM barış gücü askerlerinin gözetiminde bulunan ve kuzey ile güneyi ayıran bu hatta dört geçiş noktası bulunduğu hatırlatıldı.


Adadaki iki toplumun ticaret ve turizm konusundaki işbirliğini geliştirmek için birlikte çalışması gerektiğini de belirten Kipriyanu, “Şu anda Kıbrıs sorunu etrafında bir hareketlilik var. Sorun bu hareketliliğin nasıl yeni bir adıma dönüştürüleceği ve kapsamlı çözüme ulaşacak bir müzakere sürecinin nasıl başlatılacağıdır” dedi.


Kipriyanu, adanın gelecek ay BM temsilcileri tarafından ziyaret edileceğini ve müzakere sürecinin yeniden başlatılmasının yollarının aranacağını da ifade etti.


Kipriyanu, herhangi bir çözüm girişiminin BM himayesinde, ancak dışardan empoze edilen değil, ada halkı tarafından geliştirilen bir model olması gerektiğini belirterek, müzakerelerin temelini, “ölü” olarak nitelediği Annan planının değil, 2006 yılında üzerinde uzlaşılan güven artırıcı önlemler paketinin oluşturması gerektiğini söylediği.

810710cookie-checkFT: Kıbrıs’ta müzakereler için yeni umut

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.