FT: Sarkozy Türkiye’nin umuduna engel

“Türkiye’nin AB umuduna büyük engel” başlıklı haberinde FT, Sarkozy’nin cumhurbaşkanı olmasına Türkiye’de hükümetin temkinli bir tepki verdiğini ancak Ankara’nın, yaklaşık 50 yıllık AB hevesinin Sarkozy döneminde çökebileceğinin farkında olduğunu yazdı.


FT’nin değerlendirmesi özetle şöyle:


“Nicolas Sarkozy’nin, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkışı Türkiye’de birliğe verilen destekte keskin bir düşüş yaşanmasına katkıda bulundu. Gözlemciler, Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin, Türkiye’de AB yanlılarının savlarını kanıtlamalarını daha da güçleştireceğine inanıyor.


Sarkozy’nin, Türkiye’nin AB’yle ilişkilerine etkisi birkaç hafta içinde, müzakerelerin devam edip etmemesinin kararlaştırılacağı Haziran zirvesinde görülecek. Buna tüm üye ülkelerin birlikte karar vermesi gerektiği için, bu zirve Sarkozy’nin Türkiye’nin üyeliğine gerçekte ne kadar karşı olduğunu gösterecek ilk sınav olacak.


Ancak bir Fransız yetkili, dönem başkanı Almanya’nın, Avrupa Anayasası’nı Haziran zirvesinde yeniden canlandırmaya çalışacağını, Sarkozy’nin bu fırsatı, Türkiye konusundaki bir tartışmayla kaçırmayı istemediğini söyledi.”

802310cookie-checkFT: Sarkozy Türkiye’nin umuduna engel

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.