FT: İspanya’nın en popüler siyasetçisi 30 yaşında bir Marksist

FT, bu ittifakın Garzon’a hükümette yer alma ihtimali sağlayabileceğini belirtti.

Kapitalizm ve monarşi karşıtı

Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:

“İspanya’nın en popüler siyasetçisi, monarşi ve kapitalizmin sonunda kendi çelişkilerinin ağırlığı altında yıkılacağına inanan, 30 yaşındaki bir Marksist ekonomist.
“Garzon’un öncelikle kendisinin kabul ettiği üzere bu, tuhaf bir sonuç. ‘Benim gibi komünist, cumhuriyet isteyen birinin kamuoyu yoklamalarında en değerli siyasetçi olarak ortaya çıkıyor olması, bu ülkede bir şey oluyor anlamana gelmektedir’ diyor Izquierda Unida (Birleşik Sol) lideri Alberto Garzon.”

Pazar günkü genel seçimlerde bu durumun teyit edileceğini belirten haber şöyle devam ediyor:

“Anketler, Garzon’un grubuyla daha büyük olan Podemos partisini bir araya getiren sol ittifak Unidos Podemos’un yüzde 25 oy alma yolunda olduğunu ortaya koyuyor. Bu, Unidos Podemos’u (Birlikte Yapabiliriz) meclisteki en büyük ikinci blok haline getirecek ve yeni kurulmuş bu ittifakı bir sonraki İspanya hükümetine önderlik için gerçek bir aday yapacaktır.

“Bu, sadece (sonuçsuz 2015 seçimleri sonrası) bir tekrar değil. Bu, siyasi manzarayı değiştirebilecek bir yeni seçim. Gerçekten hükümet olma şansımız var.”
Haberde CIS araştırma enstitüsü tarafından yapılan ankette Garzon’un, Başbakan Mariano Rajoy ve Podemos’un popüler lideri Pablo Iglesias’ın önünde, İspanya’nın en fazla oy verilen parti lideri olduğu sonucu çıktığı belirtiliyor.

FT, bu iki genç liderin iyi anlaştığını, bununla birlikte aralarında farklar olduğunu yazıyor.

Gazeteye göre hitap tarzı açısından Iglesias tutkulu ve duygulu bir konuşma tarzına sahipken Garzon ise daha didaktik bir üslup benimsemiş durumda.
İdeolojik olarak da ayrılıklar olduğunu yazıyor FT:

“Biz daha ortodoksuz. Sınıf mücadelesine inanmaya devam ediyoruz ve kapitalizmin alt edilmesi gereken bir sistem olduğuna inanıyoruz. Onlar (Podemos) post-Marksistler. Ancak aynı yörüngeye, aynı köklere sahibiz.”

Birleşik Sol’un Aralık ayındaki seçimlerde yüzde 4 oy aldığını, parlamentoda yüzde 1 oranında temsil edildiğini, şimdiyse ittifak nedeniyle iki partinin de daha fazla sandalyeye sahip olacağını yazıyor gazete.

‘Sosyalistlerin tutumu belirleyici olacak’

FT, hükümetin durumunu, sağcı Halkçı Parti’yi mi yoksa sol ittifakı mı destekleyeceğine karar verecek olan sosyalistlerin belirleyeceğini yazıyor.

“Garzon’a göre, Unidos Podemos’un liderliğindeki bir hükümet, İspanya’nın sosyal ve ekonomik modelini radikal ve anlık olarak değiştirmeye kalkmayacak. ‘Kapitalizmin bir gecede sona ermeyeceğini biliyoruz’ diyor.

“Grup bunun yerine, bir kamu istihdam programı üzerinden 300 bin iş yaratacak. Bunu sermayenin gelir vergilerini yükselterek, iş dünyasının vergi ve masraf indirimlerini durdurarak finanse edecek. ‘Oldukça klasik, sosyal demokratik önlemler’ diyor Garzon.

“Aynı zamanda Unidos Podemos, AB’nin ekonomi politikasının daha genişlemeci bir tutuma doğru değişmesi için Yunanistan, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerin yürüttüğü geniş çaplı çabaya katılacak.

“Brüksel şunu anlamalı ki, eğer İspanya’da kesinti politikalarını uygulamaya devam ederlerse sosyal aciliyet durumumuz daha kötü olacak ve bu sadece faşizmin yükselişine yardım edecek. Bunu hâlihazırda Avusturya ve diğer AB ülkelerinde görüyoruz.”

1489950cookie-checkFT: İspanya’nın en popüler siyasetçisi 30 yaşında bir Marksist

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.