FT Suriyelilere vatandaşlığı yorumladı

“Yüzbinlerce Suriyeli mültecinin kırık dökük teknelerle kıyılarından Avrupa’ya kaçışlarını izledikten sonra Türkiye, geride kalanlara vatandaşlık verilmesi ihtimalini ortaya atıyor” denen haberde, yalnızca kalifiye, nitelikli göçmenlerin ‘misafir statüsünden kalıcı statüye’ geçebileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kalifikasyonu çok yüksek insanlar var” açıklamasına atıfta bulunan gazete, herhangi bir zaman veya rakam sınırlamasından bahsedilmediğine dikkat çekiyor. Ve sistemin Kanada ile Avustralya’da uygulanan puanlama sistemiyle verilen vatandaşlık arasında benzerlik olabileceğini yazıyor.
“Genel anlamıyla, başvuranlar bilgisayar mühendisliği veya tıp gibi üniversite dereceleriyle, konuştukları dillerle, temiz adli sicil kaydıyla ve iş deneyimleriyle puan kazanıyor ve puanlarının belli bir sınırı geçmesi durumunda göçmenlik veya vatandaşlık hakkı kazanıyor.”

“Türkiye için kalifiye adaylar, ülkenin uzun zamandır ekonomik zorluğu olan kalifiye işçi eksikliğinin giderilmesine yardımcı olabilir. Tam vatandaşlık, hâlihazırda işlerini kuranları da daha büyük yatırımları değerlendirmeye teşvik edebilir.”

“Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Güven Sak, ‘Suriyeliler Türk toplumuna entegre oluyor, şimdiye kadar bu kendiliğinden oluyordu. Onları sisteme ciddi ve üretici bir şekilde entegre etmek, en iyi şekilde faydalanabilmek için bir çerçeveye ihtiyaç var’ diyor.'”

“Bir Türk yetkiliye göre vatandaşlık planı, gayri resmi bir araştırmanın ‘en iyi ve en parlak’ Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya geçmek için Türkiye’yi transit olarak kullandıklarını göstermesinin ardından gelmiş.”

“Buna karşın Türkiye’de yaşamaya devam eden 2.7 milyona yakın mültecinin de aynı yolculuğu yapmak için mali kaynaklardan ve kişisel bağlantılardan yoksun olduğu anlaşılmış.”

“Yetkili, ‘Çok düşük kalitede göç almaya başladığımız hissine kapıldık, yoksul, eğitimsiz aileler veya en iyi ihtimalle burada bir dükkân veya fabrika açabilecek kadar parası olan işadamları var’ dedi.”

“Bu gözlem, Suriyeli mültecilerin Türkiye ekonomisine yaptığı katkıyı hafife alan bir gözlem. Örneğin 2011’den bu yana yalnızca Suriyeliler veya Türk ortaklarıyla çalışan Suriyeliler 4000 yeni iş yeri açtı ve bu rakam artıyor. Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’na göre yalnızca bu yılın ilk üç ayında 590 yeni iş yeri daha açıldı.”
“Ama diğer yandan Türkiye’nin ekonomik açıdan bakıldığında, Suriyeli doktorları, mühendisleri ve yeni gelen iyi eğitimli Suriyelileri iyi değerlendiremediği de doğru.”

“Türkiye, Suriyeli öğrencilerin okullara ve üniversitelere gitmelerine izin verirken, ebeveynlerinin vasıflarını tanımıyor, bu da onların düzgün bir iş bulmalarını güçleştiriyor.”

“Aksaray’da bir kafede oturan İbrahim Foad, ‘Halep’in en iyi üniversitesinde eğitim alan, travma cerrahisinde 10 yıllık deneyime sahip bir cerrahım ve Türkiye’de bir hemşire olarak bile iş bulamıyorum’ diyor.”

“Radyoda Erdoğan’ın vatandaşlık girişimine dair haberleri duyduğunda talihinin değişebileceği ihtimali onu sevindirmiş: ‘Bir misafir çok uzun kaldığında yük olur. Ben yük değilim, bir doktorum'”

858310cookie-checkFT Suriyelilere vatandaşlığı yorumladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.