FT: Türkiye-ABD ilişkileri iyileşiyor

FT yazarı Türkiye-ABD ilişkilerini şöyle değerlendirdi:


“İki ay önce ABD’yle Türkiye arasındaki ilişkiler o kadar kötüydü ki, neredeyse iki ülke savaşın eşiğine gelecekti. Uzun süredir NATO’da müttefik olan ve önemli sorunlarda hep aynı tarafta bulunan iki ülke, 11 Eylül 2001 sonrası bir dizi gelişme yüzünden kalıcı bir kırılmaya doğru ilerliyordu. Tek neden olmasa da, özellikle de, Irak’taki savaş yüzünden. Zira Türkiye bu savaşı, ulusal çıkarlarına aykırı buluyordu.”


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Amerika gezisine de değinen yazar, “Abdullah Gül yarın cumhurbaşkanı olarak George Bush’la ilk kez buluştuğundaysa, sıcak şekilde karşılanacağından emin. Zira uluslararası ilişkilerde son dönemde görülen en dramatik dönüşümlerden biri sonrası, Washington-Ankara hattında taşlar yeniden yerli yerine oturmuşa benziyor. Hem de dünyanın en Amerikan karşıtı kamuoylarından biri Türkiye’de olmasına karşın”  yorumunu yaptı.


FT, bu değişimin, Amerikan istihbaratının yardımıyla, Irak’taki PKK kamplarının bombalanmasıyla sağlandığını belirtti.


Dönüm noktasının 5 Kasım’daki George Bush-Recep Tayyip Erdoğan görüşmesi olarak görüldüğünü aktaranr gazeteye göre, bu görüşmeden kısa bir süre sonra Abdullah Gül’ün de Beyaz Saray yolcusu olması, ABD’nin Türkiye’ye karşı tavrını değiştirdiğini göstermesi açısından önemli sayılabilecek.

1053420cookie-checkFT: Türkiye-ABD ilişkileri iyileşiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.