FT: Türkiye bölgesel güç oluyor

Gazete, uzun zaman boyunca batının Orta Doğu’daki en güvenilir müttefiği olan Türkiye’nin başka bağlar kurarken batıya arkasını dönmediğinde ısrar ettiğini yazıp ekliyor: “Bölgesel liderlik çabası riskler de barındırıyor.”

Bölgesel liderliğin riskleri

Gazetenin muhabirleri Delphine Strauss ve David Gardner, yazılarına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bir hafta içinde Toronto, Brüksel, Bişkek ve Londra’yı, bir başka hafta içinde ise Lizbon’dan Kabil’e kadar bir bölgeyi ziyaret ettiğini belirterek başlamış.

Financial Times’ın yazarlarına göre göreve geldiğinden bu yana hiperaktif bir dış politika izleyen Davutoğlu’nun vizyonu büyük ölçüde sıradışı değil. Davutoğlu’nun “Sıfır sorun” doktrini ve Türkiye’nin komşularıyla yakınlaşma fikri Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sloganına benziyor.

Gazete, Davuoğlu’nun bu amaca ulaşmak için Balkanlar’dan Bağdat’a kadar bir bölgede çatışmalara arabuluculuk yapmak istediğini ve Ankara’nın hızla gelişen ekonomik nüfuzunu yeni dostluklar kurmak yolunda kullandığını da belirtiyor.

Türkiye’nin odağında olduğu gerginliklerin köşe taşları

Fakat Financial Times’ın yazarları, son birkaç ay içinde Türkiye’nin bölgesel hedefleri ile geleneksel müttefikleri arasında bir gerginliğin açığa çıktını da ifade ediyor.

Strauss ve Gardner bu gerginliğin köşe taşlarını ise şöyle sıralıyor:

“İlk olarak, Ermenistan’la sorunları çözme inisiyatifindeki başarısızlık Ankara’yı Ermeni diyasporasının Amerika Birleşik Devletleri ve başka yerlerde Ermenilerin Osmanlı Türkiye’si döneminde uğradıkları katliamları soykırım olarak kategorize etme çabalarıyla mücadele etmek durumunda bıraktı.

Ardından da Mayıs ayında Gazze’ye yönelik ambargoyu delip yardım malzemesi götürmeye çalışan ve Türk bayrağı taşıyan gemiye İsrail’in operasyonu ve dokuz Türkün ölmesi geldi.

Ancak Financial Times’a göre Amerika Birleşik Devletleri’nin perspektifinden bakıldığında Ankara’nın pozisyonundaki kaymanın asıl işareti, Türkiye’nin geçen ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran’a karşı yeni yaptırımlar uygulanması kararına karşı oy kullanmasıyla geldi.

Güvenlik Konseyi’ndeki oylama ve öncesinde Türkiye ile Brezilya’nın İran’la yaptığı düşük düzeyde zenginleştirilmiş urayum karşılığı nükleer yakıt anlaşmasının ardından meydana gelen siyasi fırtına, gazeteye göre, Türkiye’nin batılı müttefikleri için öneminin bir kez daha altını çizdi.”

832710cookie-checkFT: Türkiye bölgesel güç oluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.