FT: Türkiye’den İran’a can simidi

Financial Times gazetesi Mehmet Şimşek ile yaptığı röportajı, “Türkiye’den İran’a can simidi” başlığıyla haberleştirdi.

Financial Times, Birleşmiş Milletler yaptırımlarının İran ekonomisini değil, nükleer program ile bağlantılı şirketler ve şahısları hedef aldığını ancak ABD ve AB’nin daha da ileri giderek İran ile iş yapan bankaları da hedef aldığını hatırlattı.

Gazete bu noktada Şimşek’in, “Bir ticaret anlaşması için kaynak gerekiyorsa, bunun bir yolunu bulmak zorundayız” sözlerine yer verdi.

Haberde ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı’nın, bazı yabancı şirketlerin İran’a rafine petrol satmaktan çekinmesinin ardından Tüpraş’ın devreye girdiğini doğruladığı belirtiliyor.

‘Yaptırımlar işe yarıyor’

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarattan sorumlu bakan yardımcısı Stuart Levey, İran’a yönelik yaptırımların çok etkili olduğunu söyledi.

Levey BBC’ye yaptığı açıklamada, birçok yabancı şirketin İran ile iş yapmayı reddettiğini belirtti.

Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından Avrupa Birliği de İran’a yönelik sert yaptırımlar açıklamaya hazırlanıyor.

Bunların İran petrol ve doğal gaz sektörüne yatırımın yasaklanması ve İran mali sektörüyle Devrim Muhafızları’nı hedef alan yaptırımlar olacağı belirtiliyor.

İran: Görüşmeler yapmaya istekliyiz

İran ise dün, Eylül ayında Avrupa Birliği ile nükleer programı hakkında görüşmeler yapmaya istekli olduğunu açıkladı.

Karar İstanbul’da Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından duyuruldu.

Açıklama, İran, Brezilya ve Türkiye’nin uranyum karşılığı nükleer yakıt takası konusunda yaptıkları görüşme ardından geldi.

Taraflar, düşük düzeyde zenginleştirilmiş 1200 kg uranyumun, araştırma reaktörlerindeki kullanılabilecek nükleer yakıt karşılığında, Türkiye’ye gönderilmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Ancak bu üçlü girişime rağmen, geçen ay Birleşmiş Milletler İran’a yönelik yaptırımları sıkılaştırdı.

Avrupa Birliği’nin İran’ın enerji sektörüne yönelik kısıtlamaları da pazartesi günü devreye sokuluyor.

Tahran’da 18 Mayısta anlaşma imzalanmasından sonra taraflar ilk kez bugün İstanbul’da bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmede son gelişmeleri gözden geçirdiklerini ifade etti.

Davutoğlu, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile üçlü görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, görüşmede uranyum takası anlaşmasının bir araç ve güven artırıcı önlem olarak önemli bir adım teşkil edeceğinin belirtildiğini ifade etti.

Görüşmede mutabık kaldıkları konuları basınla paylaşan Davutoğlu, İran’ın nükleer programı ile ilgili konuların çözümünün diplomasi yoluyla mümkün olduğunu belirterek, diplomatik kanalların sürekli açık kalması gerektiğini, Tahran Anlaşması’nın temel amacının da diplomasinin önünü açmak, çözüme zemin sağlamak olduğunu söyledi.

Üçlü görüşmede İran’dan somut bir şey istenip istenmediğini soran bir gazeteciye Davutoğlu, İran tarafından iletilecek ve Viyana Grubuna cevap niteliği taşıyacak mektubun somut ve olumlu bir gelişme olduğu yanıtını verdi. (BBC)

1252520cookie-checkFT: Türkiye’den İran’a can simidi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.