FT: Yatırımcılarda Kıbrıs kaygısı var

The Financial Times gazetesi, Merkez Bankası’nın müdahalesinin yatırımcıları ikna edemeyebileceği görüşlerine dikkat çekerken Kıbrıs faktörüne işaret etti. Gazete, “Yatırımcılar arasında, bu hafta Kıbrıs (Rum Kesimi) konusunda AB ile yaşanan sorun ile ilgili yaygın bir kaygı var” diye yazdı.


Ekonomi gazetesi The Financial Times, Vicent Bolant imzalı haberinde Türk piyasalarında yaşanan son çalkantıları değerlendirdi. Gazete, yükselen piyasalardan çekilen yatırımcıların Türk hisse ve tahvillerini satmayı sürdürürken Merkez Bankası’nın liranın düşüşünü durdurmak için döviz piyasalarına müdahale etmek zorunda kaldığını belirtti. Gazete, “Banka, geçen hafta banka dramatik bir hareket ile faiz oranlarını 175 puan yükseltti ancak bu şimdiye kadar liranın, iki aya yakın bir süre devam eden düşüşünü durduramadı” diye yazdı.


LİRA FAZLA DEĞERLİ BULUNUYORDU


Analistlerin Merkez Bankası’nın 60 milyar dolar olarak tahmin edilen rezervlerinin ancak küçük bir miktarını sattığını söylediklerini kaydeden gazete, şöyle devam etti:


“Türk piyasalarındaki düşüş, her şeyden önce, borsa ve liranın 2006 yılındaki güçlü artıştan sonra fazla değerli olduğu düşünüldüğü için özellikle Türkiye’ye sert bir biçimde vuran küresel satıştan kaynaklandı.”


Ancak siyasi faktörlerin de rol oynadığını belirten gazete, “Yatırımcılar arasında, bu hafta bir AB üyesi olan ancak Ankara tarafından tanınmayan Kıbrıs (Rum Kesimi) konusunda AB ile yaşanan sorun ile ilgili yaygın bir kaygı var. Anlaşmazlık, zaten zor olan Türkiye’nin AB müzakerelerini adeta raydan çıkarıyordu” yorumunu yaptı.


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün AB ile yaşanan krizin tekrarlanmaması için Kıbrıs’ta “kapsamlı bir çözüm” gerektiği yolundaki açıklamasına dikkat çeken gazete, “Ancak bu hükümetin uzun bir süreden beri takındığı tutumun tekrarı ve yeni gelişmelere yol açması beklenemezdi” ifadesini kullandı.


Financial Times, 13 Hazıran’da liranın dolara karşı yüzde 2.8 değer kaybettiğini, Merkez Bankası’nın da “aşırı volatilite”yi önlemek için müdahale ettiğini söylediğini, ancak ayrıntı vermediğini belirtti.


YENİ MÜDAHALELER SÜRPRİZ OLMAZ


Merkez Bankası’nın müdahalesinin iki yılı aşkın bir sürede ilk müdahale olduğuna işaret eden gazete, Londra’da gelişmeleri değerlendiren Lehman Brothers yetkilisi Tolga Ediz’in Merkez Bankası’nın müdahalesinin yatırımcıları Türk varlık satışlarını durdurmaya ikna edemeyebileceği yolundaki görüşüne de yer verdi.


Tolga Ediz, yatırımcılara gönderdiği notta Merkez Bankası için “Eğer para birimini gerçekten istikrarlı tutmak istiyorsa önümüzdeki günlerde defalarca müdahale etmesi, bizim için sürpriz olmaz” değerlendirmesinde bulundu.


Buna karşın, The Financial Times, son haftalarda yeni başkan ile ilgili siyasi tartışmalar ve enflasyonun yeniden yükseldiği işaretlerinden dolayı darbe yiyen Merkez Bankası’nın, uluslararası işlerden sorumlu ABD Hazine Müsteşarı Tim Adams’ın açıklamalarından moral aldığı yorumunu yaptı. (ANKA)


 


 

1031100cookie-checkFT: Yatırımcılarda Kıbrıs kaygısı var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.