FT’den çarpıcı Türkiye analizi

“Akıcı İngilizce ve Fransızcasıyla, bıyıklı babacan haliyle Cengiz Aktar Türkiye’nin onlarca yıldır süren Avrupa Birliği’ne üye olma çabası konusunda öğrencilerini coşturacak tipte bir öğretmen” diye başlayan haber, “Ama bir sorun var, Aktar Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki Avrupa Birliği master programını, yeterli ilgi olmadığı için kapatmak zorunda kaldı” diye devam ediyor.

Daniel Dombey imzalı haberde, işte bu iptal kararının Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği arayışının ‘acıklı haline işaret ettiği’ söyleniyor. Ayrıca, hem Ankara, hem de Avrupa Birliği açısından hayati bir dönemde Ankara’nın üyelik arayışının, hiç olmadığı kadar çok sorunla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Haberde görüşlerine yer verilen bir Türk yetkilinin, Türkiye’de popüler olan bir söylemi kullanarak, “Güven sorunu var. Avrupa Birliği bize adil davranmıyor” dediği aktarılıyor. Söz konusu yetkili ayrıca, “En büyük fark da şu; Türkiye artık geçmişe kıyasla kendine çok daha fazla güveniyor” diye de ekliyor.

‘İsteksizler koalisyonu’
Almanya ve Fransa liderlerinin muhalefetiyle, Avrupa Birliği’nin de Türkiye’nin üyeliği konusunda çok daha fazla gönülsüz olduğunu kaydediliyor. Bu yüzden de, Aktar’ın, Ankara-Brüksel ilişkilerini “isteksizler koalisyonu” diye tanımladığı belirtiliyor.

Haber şöyle devam ediyor;

“Bu arada ekonomik ilişkiler her zamankinden daha güçlü. Türkiye, ticaretinin yüzde 40’tan fazlasını Avrupa Birliği’yle yapıyor. Ülkedeki doğrudan yabancı yatırımın yüzde 75 kadarı da Avrupa Birliği’nden. Ancak müzakereler pratikte durmuş halde ve her iki tarafın şüpheleri neredeyse elle tutulabiliyor.”

Daniel Dombey, ilişkilerin bu hale gelmesinde en büyük faktörün büyük ihtimalle Kıbrıs sorunu olduğunu vurguluyor.

838840cookie-checkFT’den çarpıcı Türkiye analizi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.