FT’den krizdeki Yunanistan’a akıl…

Financial Times “Esaret içindeki Yunanlılar” başlığıyla Avrupa Komisyonu’nun, Yunanistan’ın açıkladığı ekonomik plana onay vermesini “bir nebze de olsa iyi bir haber” diye niteledi.Gazete buna rağmen, Yunanistan’ın IMF’yi ülkeye çağırması gerektiğini savundu.

Gazeteye göre; Yunanistan, finansman ihtiyacını karşılamak için bu yıl 50 milyar Euro’dan fazla tahvil ihracı yapmak zorunda. Ülkenin, 10 yıllık tahvillerin borçlanma maliyeti ise örneğin Almanya’nın borçlanma maliyetinin iki katından fazla.

Tahvil sahiplerinin, Yunanistan’ın acımasız ekonomik programı sindirebileceğinin kanıtını görmeleri gerektiğini belirten gazeteye göre, geçmişte resmi istatistikleriyle oynayan bir ülkeyi sadece Avrupa Komisyonu’nun denetlemesi yeterli değil ve Yunanistan başka bir hakemi ülkeye davet etmeyi değerlendirmeli.

The Financial Times, “Eğer Uluslararası Para Fonu Yunanistan’ın sağladığı ilerlemeden tatmin olabilirse, piyasalar da Yunanistan’ın borcu hakkında daha az kaygı duyacaktır, özellikle de fon ülkeye krediyle de destek olursa” diye yazdı.

The Financial Times gazetesi, Avrupa Komisyonu’nun, Yunanistan hükümetinin açıkladığı ekonomik önlemlere destek verdiğini duyurmasını dün de ilk sayfasına taşımıştı.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu dün gazetenin deyimiyle “mali felaketten kurtulmak” için, vergi gelirlerini artırmaya ve kamu harcamalarını azaltmaya yönelik planlarını kamuoyuna açıklamıştı.

YUNANİSTAN’IN RİSKLERİ

Financial Times ise Avrupa Komisyonu’nun destek verdiği Yunanistan’a aynı zamanda bir uyarıda da bulunduğunu belirtti. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya göre, “Yunanistan’ın önerileri uygulanabilir olsa da aynı zamanda riskler içeriyor…”

Daha 2006 yılında küresel mali kriz uyarısı yapan ekonomistlerden Nouriel Roubini’ye göre ise Euro bölgesinin kaderi, uzun süredir çok zor bir durumda olan Yunanistan’a bağlı sayılıyor. Nouriel Roubini, Arnab Das’la birlikte Financial Times için kaleme aldığı yazıda, yazarların deyimiyle “Avrupa’nın batan güneyi için bir ilaç” önermişti.

Roubini, ideal olanın, Yunanistan’ın ekonomi paketinin büyük bir IMF programıyla desteklenmesi, Avrupa Komisyonu tarafından denetlenmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın da ülkeye kredi vermesi olduğunu söyledi. Yazıda hatırlatılan nokta ise bugüne kadar hiçbir parasal birliğin, mali ve siyasi bir birlik olmadan varlığını sürdürememesi sayılıyor.

1194130cookie-checkFT’den krizdeki Yunanistan’a akıl…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.