FT’den özel İstanbul eki

Daniel Dombey, Mehmet Şimşek’in yolunun Batman’dan başlayıp, Londra’dan, Merrill Lynch’deki ekonomi ve strateji çalışmalarından geçip Türkiye’nin maliye bakanlığına ulaştığını belirterek başlıyor.

Financial Times yazarı, bölgesel kalkınmanın değil, zamanının çoğunu geçirdiği Ankara’nın değil, Mehmet Şimşek’in düşüncesini en fazla İstanbul’un meşgul ettiğini söylüyor.

Yazar, İstanbul’un hükümetin planlarının merkezinde olduğunu söyledikten sonra Şimşek’in sözlerini aktarıyor.

Altyapı çalışmalarıMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da çok sayıda altyapı çalışmasının olduğundan ve bunun bir nedeninin olduğundan söz ediyor.

Financial Times yazarı, Şimşek’in bunlarla Boğaziçi’ne üçüncü köprüyü, kara ve deniz tünellerini, Ankara ile hızlı tren bağlantısını anlattığını ifade ediyor.

Bakan Şimşek, yazarın tırnağa aldığı cümlesinde, “birinci sınıf altyapı olursa bunun yatırımları artırma ihtimalini güçlendireceğinden, ulaşım alanında da rakabet gücünü arttıracağından” söz ediyor.

Maliye Bakanı, mali mekanizma ve hizmetler ile varlık yönetimini tek bir yerde toplamak istediklerini söylüyor.

Financial Times yazarı İstanbul’a bu rolü biçmenin bir bedeli olduğunu söylüyor.

Maliye Bakanı, bu tür büyük alyapı çalışmalarını özel sektörün yapmasını istediklerini ama kaynak bulamadıkları zaman elbette kendilerinin dahil olup işe giriştiğini söylüyor.

İç talepteki düşüşBütçenin iki yakasını biraraya getirmek için Şimşek’in iç talepteki büyük düşüşü sineye çekmek zorunda kaldığından söz ediliyor.

Hükümetin açığı kontrol etmek için yeni vergi artrımlarına gittiği ve bu alanda alkol ve benzinin dikkat çektiği söyleniyor.

Maliye Bakanı Şimşek, yüzde 1,5 olacak öngörüsüyle başladıkları bütçe açığının gayri safi yuriçi hasılaya oranının gerçekleşme oranını yüzde 2,3 olarak beklediklerini, bunun pek çok ülkeyi kıskandıracak bir düzey olduğunu söylüyor.

Yazıda Türkiye’nin en büyük yapısal sorunun cari işlemler açığı olduğu, Bakan Şimşek’in bu açığın finansmanı için bütçe açığının denetim altında tutulmasının kritik olduğunu söylediği aktarılıyor.

845020cookie-checkFT’den özel İstanbul eki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.