FT’nin Türkiye iyimserliği

The Financial Times gazetesi bugün Türkiye hakkında altı sayfalık bir ek yayımladı.


“Türkler kendileriyle daha barışık” manşetiyle çıkan ekte, siyasi alanda Erdoğan hükümetinin sağladığı reformlar için “paradoks” ifadesi kullanıldı.


Gazete şöyle yazıyor:


“Bugünün Türkiye’si aslında bir paradoks yaratıyor. Çünkü liberal değişiklikler, derinden muhafazakar olan bir hükümetçe yapıldı. Ülkenin uzun yıllardır iktidara gelen en dindar başbakanı olan Erdoğan aynı zamanda bir kasaba siyasetçisi, yabancı dil bilmiyor ve başbakan olmadan önce Avrupalı liderlerle pek etkileşim içinde değildi. Özal ile karşılaştırılıyor ama ona erişemiyor. Erdoğan’ın zaafları hakkında Soli Özel, ‘laik bir siyasetçi ama laik bir dünya görüşü yok, dünyayı dini unsurlarla görüyor’ diyor.”


Ekte Şemdinli olaylarının kaygı verici olduğu vurgulanırken, Avrupa Birliği açısından 2005’in uygulamada hayalkırıcı bir yıl olduğu ve reformların hızlanması gereği belirtildi.


Düşünce özgürlüğü alanında başta Orhan Pamuk’unki olmak üzere Hrant Dink, Fatih Taş, Burak Bekdil gibi yazar ve yayıncılara yönelik davalara dikkat çekildi.


Bu davaların nedeni olarak ülkede sivil toplumun gelişmemiş olması ve faşist İtalya’dan alınma ceza yasasının yeni değişmesinden söz edildi.


Gazeteye görüş bildiren Dışişleri Abdullah Gül ise bu davaları şöyle açıkladı:


“Yargı çok tutucu. Savcılar daha da tutucu. Mükemmel değiliz, ama yaptıklarımız sessiz bir devrim. Zaman zaman bir savcı bir yerde bir dosya açar, mahkeme reddeder. Bence Pamuk’un davasına bakacak mahkeme de doğru kararı verecektir. Benzer davalar daha önce düştü.”

1026750cookie-checkFT’nin Türkiye iyimserliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.