Fuara Türkler’in katılmasına sevindiler

HARAVGİ “Kıbrıslı Türkler ve Rumların İşbirliği Güçleniyor – Kıbrıslı Türk İşadamları 30. Kıbrıs Uluslararası Fuarı’nda” başlıklı haberinde, Kıbrıslı  Türk işadamlarının 30 yıldan sonra ilk kez Rum “Uluslararası Fuarı”na katılımlarının Rum siyaset ve yatırımcılık dünyası tarafından özellikle memnuniyetle karşılandığını yazdı.


Papadopulos’un açılış töreninde söylediklerini de aktaran gazete, Rum Sözcü Kipros Hrisostomidis’in,  bu yılki fuara çok sayıda Kıbrıslı Türk’ün de katılıyor olmasının kendileri için memnuniyet verici olduğunu söylediğini aktardı.


Gazeteye göre “Hükümetin çabası, iki toplum arasındaki ticari ve ekonomik bağların ve işbirliğinin güçlenmesidir ancak bunu Kıbrıs Türk liderliğinin; direkt ticaret tüzüğünün benimsenmesini başarmak amacıyla halen engellediği görülüyor ” diyen Hrisostomidis; “Kıbrıs Türk liderliği tarafından benimsenen son tüzükler, iki toplum arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğini güçlendirmesi beklenenler değildi” dedi.


Aynı gazete “ ‘Direkt Ticaret’le Ayrılıkçı Çıkarlar” başlığıyla yansıttığı haberinde ise, Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lillikas’ın “’Direkt ticaret’ gibi ayrı ekonomiler ve ayrı alışverişler geliştirilmesi; taksim eğilimlerini güçlendiren ayrı çıkarlar yaratır” iddiasında bulunduğunu bildirdi.


Gazeteye göre Yorgos Lillikas, Rum fuarının açılış töreninde yaptığı konuşmada; Kıbrıs Türk liderliğinin; Rum tarafından KKTC’ye  nakledilecek ürünlere vergi uygulanmasını da içeren önlemler açıklamasının,  karşılıklı ticaretin gelişmesine izin vermemekle kalmayıp; AB’nin Yeşilhat Tüzüğü’nün uygulanmasını genel olarak kötüleştiren duygular yarattığını savundu.


Kıbrıs Türk liderliğinin, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların  karşılıklı işbirliğine ilişkin iradelerini takdim etmemeyi bir kez daha düşünmesini ve ilan ettiği yasaklayıcı maddeleri iptal etmesini isteyen Lillikas, “İki toplum arasında ticari, ekonomik ve diğer işbirliklerinin gelişmesinin, karşılıklı anlayış ortamı  yaratılmasına katkı sağlayacağına ve iki tolum insanları arasında ortak, basit, çıkarlar oluşturacağına inanıyoruz.  Böyle bir gelişme; Kıbrıs sorunun çözülmesine yönelik yeni bir çabayı bina etmemiz için gerekli olumlu ortamı yaratır.


Aksine; ‘ticaret tüzüğü’ gibi ayrı ekonomiler ve ayrı alışverişler geliştirilmesi; taksim meyillerini güçlendiren ayrı çıkarlar yaratır. Direkt ticaret ekonomik olgulara dayanmıyor. Sadece ve sadece siyasi menfaatler kazanılmasını hedefliyor. Direkt ticaretle ilgili acılı önerileri reddetmemizin nedeni budur.  İki toplumun geleceğine ve çıkarlarına bölünmeyle hizmet edilmez; Kıbrıs’ın bütün alanlarda gerçekten birleşmesini gündeme getirecek bir çözümle hizmet edilir.”


Gazete Lillikas’ın, Kıbrıslı Türk işadamlarının Rum fuarına katılmaları konusunda üstlendiği inisiyatiften dolayı Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar’a ve oda üyelerine teşekkür ettiğine dikkat çekti.


SİMERİNİ de “Uluslararası Fuarda 54 Kıbrıslı Türk Sanayici – Ürünlerini İleri Götürmek İçin Ortak Arıyorlar” başlığıyla yansıttığı haberinde, Kıbrıs Türk sanayisinin, 54 sanayicinin Rum uluslararası fuarına katılmasıyla Rum tarafında önemli bir ticari açılım yaptığını yazdı. Gazete daha önce 55 olarak açıklanmasına rağmen Kıbrıslı Türk katılımcı sayısının 54 olduğunu ve tamamen kendi ürettikleri ürünleri teşhir ettiklerini ekledi.

679580cookie-checkFuara Türkler’in katılmasına sevindiler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.