Fuat Ataş: Yeter ki Gökyüzü Ağlamasın

Birikim ve deneyimlerini duygusal bir filtreden geçirerek yazan bir şair Fuat Ataş. Her sanat eseri, özünde bir yaşam öyküsü, deneyimlerin yansımasıysa, sanat eserlerini birbirinden ayıran, sadece yaşamlar arasındaki farklar değil, onların ifade biçimidir. Ataş, şiirlerindeki ifade biçemini, duygularla ördüğü yaşamının dokusundan oluşturuyor. Bu yanıyla, görerek anlamamızı değil, hislerimizle algılamamızı istiyor sanki Ataş.


Kitap, bir mezar taşına yazılmışcasına, birinci ve son sayfa üzerine yazılmış kesin tarihlerle başlayıp bitiyor: 1978-2008. Tarihsel olarak, bu yıllar arasında yazılmış şiirlerdir bunlar. 30 seneyi bir kitaba sığdırmak kolay değildir. Fakat, yılların sayılarından çok, yoğunluğuyla ilgilidir Ataş’ın şiirleri. Yoğun, ağır, ölesiye, öldüresiye yaşanmış yılların dizeleridir bunlar.


Ataş, Konya Akşehir İlköğretmen Okulu’ndan sonra Diyarbakır Eğitim Fakültesi’nde beden eğitimi bölümüne gider. ‘12 Eylül’ün mağdurlarından biri de bu bölüm olur. O da, Gazi Üniversitesi’nde aynı bölüme yazılır. Toplumun üzerine bir kabus gibi çöken bu dönemin ilk yıllarında, Malatya, Yeşilyurt’ta öğretmenlik yapar. Ataş’ın “Fırtınadan sonra gelen durgunluk” olarak adlandırdığı bu yıllarda, insan olarak ayakta kalmanın mücadelesini veren binlerce aydın gibi o da, öğretmenliğe verir kendini. Dizelerinden birinde dile getirdiği gibi, “hamuru yeniden yoğurmak” gerekmektedir.


“Deneyimler paylaşılmalıdır, diğer nesile aktarılmalıdır” diyor Ataş. Paylaşmanın çok farklı yöntemleri olabilir. Ataş, şiiri seçer. Ama onun şiirlerini diğerlerinden ayıran özellik, siyasi deneyimlerini, olayların içine girmeden, adını vermeden, abartısız, hislerin perspektifinden sunmasıdır. Güneş tutulmalarını islenmiş bir camın ardından izleyen bir çocuk gibi, en kızgın, en ateşli ve zor yıllara hislerin penceresinden bakar. Evet, sitem dolu bazı dizeleri, isin kara kurumu içinden kaçıp gelen ışınlar gibi yakar okuyan gözleri. Ama zaten etiksel bir ders değildir onun amacı. Bir nesile şekil vermiş bir dönemin, duygusal haritasıdır onun peşinde koştuğu.


ATAŞ’IN ŞİİRİ BİR KUTU YAPILMALI…


 

818610cookie-checkFuat Ataş: Yeter ki Gökyüzü Ağlamasın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.