Futbol sadece oyun mudur?

Burada şunu kaydedeyim. Takım ruhu olan ekiplerin liderinin ne kadar önemli olduğunu gördüm. Geçen yılda Galatasaray ‘ın bir iki maçını izlemek nasip olmuştu.
Hatta geçen yıl çocuklarıma ödül olarak canlı maç seyretmek maksadıyla bilet aldırmıştım. O zaman ki maçtan, bugün oynanan derbi maçı kadar zevk almamıştım.
Galatasaray takımının sorumlusu olan çalıştırıcın geçmiş futbolculuk kariyerini de az çok biliyorum. Mustafa Denizli’nin kariyeride ortada sadece bir maç kazanmak veya kaybetmekle insanların yetişmelerini körlemek de hoş değildir.
Kimse Mustafa hocaya başarısız diyemez. Hatalı olabilir.
Akşam oynanan maç için Galatasaray kazanmasını hak etti. Beşiktaş takımı ise maçtan yeterli dersi almıştır. Çünkü ikinci devre güzel oynamaya başlamıştı. Atak halindeyken ikinci golü kalelerinde görmeleri oyundan düşmelerine, dolayısıyla motivasyonlarının bitmesine neden oldu.
Sonunda da üç puanı Galatasaray takımı almış oldu. Dünyanın sonu değil.
Serdar ‘ın sağdan vurduğu şut gol olabilseydi maçın gidişatı değişebilirdi. Holosko’ dan çok ümit vardım. Ertuğrul Sağlam zamanında goller atıyordu.
Takımın kurtarıcısıydı.
Beşiktaş için denecek fazla söz yerine bu maçın sonucundan gerekli dersleri almaları gerekiyor.
Galatasaray kalecisinin kurtarış esnasında ki kurtarışı çok nefisti. Tabii ki şut güzeldi ki, kalecide güzel kurtarış yaptı. Kaleciliğin zor zanaat olduğunu bilenler bilir. Kalecinin güven veren hali var.
Genç Galatasaraylılar harikaydılar.
Arda futboluyla varım diyor. Şımarmıyor, işine bakıyor. Bağırıp, çağırmıyor. Sabri yine öyle, hiçbir zaman yedek kalmadı. Demek ki, futboluyla varım diyor. Hırçınlıklarından da uzaktı akşam.
Yalnız futbolcularımızın unuttukları çok önemli hususu hatırlatmam gerekiyor. Rakibin sana ne kadar sert darbe vursa da, sahada veya dışarıda kesinlikle bizim kültürümüze yakışmayan davranışlarda bulunmayınız. Yanlış yapmamalıyız, çünkü örnek alınıyorsunuz.
Sizlerin çocuklar üzerinde etkiniz çok büyüktür. Kim üzerinde etkiniz büyük? Yeni yetişen nesil üzerinde, çok etkiniz var.
Yapılan hareketle canınız yanabilir. Yanmıştır da ama acı geçicidir. Sizi izleyen beyinler kendi aralarında yaptıkları mahalle maçlarında yaptıklarını duysanız, görseniz ne hissedersiniz?
Sporcularımızın davranışlarını çok önemsiyorum. Teknik sorumlulardan özellikle bu konuya da taktik, teknik, gol kadar değer vermelidirler.
Kafa atmanın yanlış olduğunu, rakibine kasti hareketin cezasının yüksek olacağını vurgulamalıyız. Hatta primden mahrum bile edilmelidir. Sayın yöneticiler sizin de evlatlarınız var.
Adavetin yok olması için maç yapmalıyız. Bu gün senin sahandadır rakip avantajını kullandın diyelim. Bunun sonu var. Özellikle ahlaki değerleri yüksek olan oyunculara primi yüksek vermeliyiz.
Akşam izlediğimizin maçın kritiğinden öğrendiklerimiz yardımlaşma, çalışma, liderin önemini ve istekliliğin önemini kavradık.
Bıkmadan, usanmadan, yılmadan çalışan Emre Âşık ‘a da bravo demek gerekiyor. Kaptanlığa kadar yükselmesine de imrendim.
Her alanda işin hakkını veren kazanıyor. Unutmayalım “Futbol sadece oyun değildir. Futbol kişiliğimizin oyunda ki davranışlarımız vesilesiyle kişiliğimizin göstergesidir. Liderliğin ne kadar önemli olduğunu anlatır”.
Ayağımızdan çıkan topa” evet “benden çıktı demek erdemdir. Kişiliğimizin doğruluk üzerine kurulduğunun ispatı değil midir?
Ya da ayağından çıktığı halde, top bizde dercesine el kaldırmak, kafayı çevirmek sizce ne anlama geliyor?

742290cookie-checkFutbol sadece oyun mudur?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.