İNGİLTERE… Futbolda ırkçılık ve tepkilerin samimiyetsizliği

Paris Saint Germain – Medipol Başakşehir arasında 8 Aralık’taki maçta, dördüncü hakem Sebastian Coltescu’nun Medipol Başakşehir’in yardımcı antrenör Webo’ya “Atın şu zenciyi” demesi olay oldu. Irkçı söylem nedeniyle Medipol Başakşehir sahadan çekildi. Başakşehirli futbolcular sahaya çıkmama kararı aldı ve kafile otele döndü. Irkçı 4. hakemi derhal görevden alan UEFA, karşılaşmayı dört farklı hakemle çarşamba günü kaldığı yerden devam edilmesini de kararlaştırdı.

***

Webo’ya yönelik ırkçı saldırıya karşı aralarında AKP ve MHP’nin de bulunduğu siyasi kurumlar da “No To Racism” açıklaması yaptılar hemen. Güler misin, ağlar mısın? Amedspor da “Bize ırkçılık yapan Başakşehir’in değil Webo’nun yanındayız” açıklaması yaptı. Haklılar. Amedspor’a yapılan linci nedense pek gören olmadı. Biraz empati yapalım, Londra’da göçmen, Türk ya da Müslümanlara yönelik ırkçı saldılara nasıl karşıysak, Türkiye’de de göçmen, Suriyeli ya da Ermenilere yönelik ırkçı saldırılara karşı olmalıyız. Unutmamalı ki kendi ırkının üstünlüğünü iddia eden bir parti haliyle diğer ırkları da aşağılıyor demektir. Yani ırkçıdır! Sanırım Türkiye’deki ırkçılar ya kendilerinin farkında değiller ya da ırkçılığı bilemeyecek kadar cahiller. Samimiyetsiz açıklama yerine “sus ve gölge yapma” daha iyi!

***

Futbolda ırkçılık bizim mahallede de olmuştu. Haringey’s Coles Park Stadium’da 19 Ekim 2019’da Haringey Belediyesi futbol takımı FA Kupası Elemeleri’nde Yeovil Town’a karşı oynuyordu. Yeovil Town’un destekçilerinin Haringey’in kalecisi Kamerunlu futbolcusu Valery Douglas Pajetat ve takım arkadaşı Cobie Rowe’a ırkçı tezahürat yapmaları, tükürmeleri ve şişe atmaları sonrasında 64’üncü dakikada takımın menejeri Tom Loizo takımıyla sahayı terk etmişti. Tom Loizo protestosunu, “Yapılan ırkçılığa hoşgörülü davranamazdık, sahayı terkettiğimiz için bizi elerlerse de umurumuzda olmaz” diye açıklamıştı.

Olay sonrasında FA maçın iptal edildiğini, Metropolitan Polis de iki Yeovil Town taraftarının ırkçılık suçlamasıyla gözaltına aldığını ve sorguladığını belirtmişti. İşte bu kadar! Irkçılık bir suç ve ırkçılar da cezalarını çekmeli!

***

Ne yazık ki İngiltere’de futbolda ırkçılık çok yaygın… Reading, Blackburn ve Wigan takımlarında forma giyen eski futbolcu Jason Roberts’ın öncülük ederek kurulan Sports Person adlı düşünce kuruluşunun 2014 yılı raporuna göre, futbol klüplerindeki 552 teknik kadro içinde sadece 19’u siyah. Teknih kadrolarda bu sayı yüzde 3.4 oranındayken, futbolcular içinde siyahların oranı yüzde 25. Aslında bu rapor, İngiltere Futbol Federasyonu, Premier Lig Yönetimi ya da diğer alt liglerin yönetimlerinde sürekli yaşanan sorunların rapor haline gelmesi anlamına geliyor. Sanırım “gizli ırkçılığı” da hesap edersek tehditin boyutu gerçekten ürkütücü…

***

İngiltere’de ırkçılık futbolun yanı sıra hayatın her alanında. Süpermarket devi Sainsbury’s’in, Noel reklamında siyah bir aile oynuyor. Telefondaki baba kız Noel hazırlıkları konusunda sohbet edip şakalaşıyor. Daha sonraki reklam kuşağında da siyah aile mutlu Noel sofrasında. İşte bu reklama ırkçı tepkiler yağdı. İnanılır gibi değil. Neymiş siyahlar ülke genelini temsil etmiyormuş, burası beyazların ülkesiymiş, reklamlar kaldırılmazsa Sainsbury’s boykot edilecekmiş. Miş de miş…

Sainsbury’s bu tepkilere aldırmayarak üçüncü reklam kuşağında da siyahların oynayacağını, reklamlarının çok kültürlü ve renkli bir ülkeyi yansıttığını açıklayarak geri adım atmadı. Yirmibirinci yüzyılda bile ırkçılıkla uğraşmak gerçekten çok acı. Irkçılık hoşgörülmeyecek en tehlikeli virüs!

2475240cookie-checkİNGİLTERE… Futbolda ırkçılık ve tepkilerin samimiyetsizliği
Önceki haberHandan Haktanır’dan roman: Loka Mata
Sonraki haberABD FDA’dan, Pfizer-Biontech aşısına “acil” onay
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.