Füze kararından NATO da rahatsız

NATO yazmanlığındaki yetkililer, üye bir ülkenin hava savunma sistemini güçlendirmek amacıyla yapılan yatırımlarla ilgili olarak siyasi tercihler konusunda bir yorum yapamayacaklarını dile getirdi.

NATO yetkilileri buna karşın, Türkiye’nin Çin’le yapmayı hedeflediği ortak hava savunma sistemi üretiminin teknik açıdan NATO’nun hava savunma sistemiyle hiçbir şekilde uyuşmadığını vurguladılar.

Türkiye’nin Çin’den yapacağı bu tedarikin istihbarat ve güvenlik açısından müttefikler için önemli bir sorun teşkil edeceğini hatırlatan NATO yetkilileri, Türkiye’nin Çin’le ortak olarak üreteceği hava savunma sistemlerinin, müttefiklerin de güvenliğini tehlikeye atabilecek nitelikte olduğunu hatırlattı.

Çin ile yapılacak ortak üretimden çıkan ürünlerin sonradan NATO standartlarına çevrilemeyeceğine dikkat çeken askeri yetkililer, söz konusu sistemlerin hiçbir şekilde NATO standardına güvenilir olmayacağını savunuyor.

Merkezi Almanya’nin Ramstein kentinde bulunan ve Türkiye’ye konuşlanmış olan Patriot’ların da bağlı olduğu NATO Müşterek Hava Kuvvetleri Komutanlığı yetkilileri de, NATO’nun hava savunma sisteminin 80’e yakın radar ve çok sayıda MIM-14 Nike Hercule tipi füzeden oluştuğunu hatırlattı.

Aynı Kaynaklar, Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti ile üreteceği ortak hava savunma sisteminin NATO’nun sistemi ile bağlanamayacağını da dile getirdi.

Başta Washington yönetimi olmak uzere Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere, NATO üyesi Türkiye’nin Çin’le yapmış olduğu anlaşmanın NATO standartlarına ve ruhuna aykırı olduğunu savunup, müttefiklerin bölgedeki güvenliğini de tehlikeye atabilecek nitelikte olduğunu düşünüyor. Güldener SONUMUT / ntvmsnbc

1397540cookie-checkFüze kararından NATO da rahatsız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.