G.Kıbrıs’ta “Hayır” sonrası paniği

Parlamentoda tek bir milletvekilinin bile plana destek vermemesinden sonra, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades siyasi liderlerle B planı üzerinde görüşmelere koyuldu.

Maliye Bakanı Mihalis Sariss ise, Ada’da büyük yatırımları bulunan Rusya’nın desteğini kazanabilmek için Moskova’da.

Almanya ise, kurtarma planının kabul edilmemesi durumunda ülkedeki bankaların bir daha hiç açılamayabileceği uyarısında bulundu.

Bankalar mevduat sahiplerinin kitlesel olarak para çekmesini önlemek için yarına kadar kapalı. Borsada da işlem yapılmıyor.

Cumhurbaşkanı Anastasiades, bu sabah saatlerinde siyasi liderlere “parlamentodaki oylamadan sonra ortaya çıkabilecek duruma karşı alternatif planları ele almak üzere’ acil toplantı çağrısında bulundu.

Liderlerin önündeki muhtemel seçeneklerin bankaların yeniden yapılandırılması, borç tahvili basılması ve Rusya’dan daha çok yardım alınması olduğu belirtiliyor.

Avrupa Birliği ve IMF’yle yapılan kurtarma anlaşması kapsamında Kıbrıs’a 10 milyar Euro verilecek, mevduat sahiplerinden de 5,8 milyar Euro toplanacaktı.

Tartışmalı planAnlaşmayla 100 bin Euro’ya kadar olan mevduatlardan bir defaya mahsus olmak üzere yüzde 6,75 vergi alınacaktı.

Maliye Bakanlığı dün 20 bin Euro’ya kadar olan mevduatlardan vergi alınmayacağını, 100 bin Euro’dan büyük mevduatlardan ise yüzde 9,9 oranında vergi alınacağını açıkladı. Bu hesapların çoğunun Ruslara ait olduğu söyleniyor. Ancak bu açıklama, halkın öfkesini dindirmedi.

Hükümet vergi nedeniyle büyük yatırımcıların Kıbrıs’ı terk edebileceğini, bunun da mali sistemi çökertebileceğinden endişe ediyor.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ise, kurtarma paketinin koşullarının kabul edilmemesi halinde Kıbrıs’ta zor durumdaki bankaların bir daha asla açılamayabileceği uyarısında bulundu.

Schauble, Kıbrıs bankalarının acil kaynak bulamamaları durumunda iflasa sürükleneceklerini söyledi. (BBC)

1376660cookie-checkG.Kıbrıs’ta “Hayır” sonrası paniği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.