“G Kore yarıştan koptu”

Sinop’a kurulacak nükleer santralle ilgili son durumu anlatan Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Yarış sürüyor ama Güney Kore de bu yarıştan koptu. Çin ve Japonya iki ülke olarak ön plana çıktı. Güney Kore Hazine garantisiyle ilgili sıkıntılardan bahsetti. Çin ve Japonya proje için istekli” dedi.

9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı bir nükleer santral yapmaları gerektiğini belirten Yıldız, hassasiyeti en yüksek düzeye çıkardıklarını söyledi.

Irak’tan gelen kaçak petrol uyarısını değerlendiren Yıldız, “Kuzey Irak’tan yapılan tanker ticaretinde herhangi bir kaçakçılık olamaz. Uçak indi mi, inmedi mi tartışmalarında elimizde alınmış iniş izni vardı. Merkezi Irak hükümeti buna rağmen bunu yaptı. Kuzey Irak’ın petrol ürünleriyle ilgili ihtiyaçları merkezi hükümet tarafından karşılanamıyor” diye konuştu.

Türkiye’nin bölgedeki enerji potansiyeli ile ilgili konuşan Yıldız şunları kaydetti: “Türkiye’nin günlük 750 bin varil civarında bir petrol ihtiyacı var. Türkiye Venezuela’da, Kolombiya’da arama faaliyetlerine giriyorsa 200 km ilerideki Irak için de sessiz kalamayız. Niçin Irak’ın güneyinde iş aldığımızda kimse sormadı? Irak’ın kuzeyi güneyi farketmiyorsa herhangi bölgesinden elde edilen gelir tamamına aitse niçin telaşa kapılıyoruz? 19 ülke sözleşme yaptığında sorun olmuyor, Türkiye yapınca neden sorun oluyor?”

1378220cookie-check“G Kore yarıştan koptu”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.