Göç sorununa ahlaki yaklaşım çağrısı

Dün Fransa’nın İngiltere’ye girmeye çalışan kaçak göçmenlerin yaşadığı Calais kentindeki kampa düzenlediği baskın bu sabah bütün gazetelerin haber sayfalarında yer aldı.

The Daily Telegraph, gözü yaşlı bir göçmenin fotoğrafı eşliğindeki habere ”umutsuzluk dalgası daha yeni başladı” başlığını attı.

Calais’deki kamptaki çaresizlik görüntülerinin İngiltere’nin göç sorununa ”acımasız bir ışık tuttuğuna” dikkat çeken The Daily Telegraph, yetersiz politikalar ve Avrupa Birliği’nin etkin bir şekilde kontrol edilmeyen sınırlarının ”sorunun daha da kötüleşebileceği” anlamına geldiğini öne sürdü.

The Independent de, yaşam koşulları uygun olmayan kampı zorla tahliye etmenin sorunun çözümünde güvenilir bir yol olamayacağını belirterek, Avrupa Birliği’ne ”daha düşünceli bir stratejik yaklaşım belirleyin” çağrısında buldu.

Gazetedeki değerlendirme şöyle:

”Öncelikle politikacılar, göçmenlerin terkettikleri yerlere baktıklarında, bunların Afganistan, Sudan ve Irak gibi sorunlu ülkeler olduğunu görecektir. Dolayısıyla bu ülkelerin istikrarlaştırılması için adımlar atılmalı. İkincisi, liderlerimiz göçmen akınını kontrol etmenin ellerinde olduğu fantezisini de bir kenara bırakmalı.

İnsanlar, bütün risklere ve zorluklarına karşın yoksulluk ve baskılardan kaçmak isteyeceklerdir. Ayrıca modern ulaşım sistemi ve Avrupa’nın açık sınırları, bu akını engellemeyi de imkansız kılmaktadır. Amaç, kaçınılmaz olan bu insan akınına ilişkin sorunları mümkün olan en adil ve insani şekilde ele almak olmalı.

Çaresiz insanların yaşadığı derme çatma kampları yıkmak ya da gelmeye çalıştıkları tekneleri geri çevirmek bir politika değil, olsa olsa yerlerini değiştirmek ve ahlaki iflastır.”

1219500cookie-checkGöç sorununa ahlaki yaklaşım çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.