Göç Yasası’na Senato onayı

Sarkozy, yıl sonuna dek 25 bin kaçak göçmeni sınır dışı edeceğini vadetmişti

Yasaya göre eğer Fransız göçmenlik bürosu yetkilileri, Fransa’daki ailelerinin yanına yerleşmek isteyen bir göçmenlik başvurucusunun gerçekten akraba olup olmadığından şüphelenirse, bu kişilerden akrabalıklarını biyolojik olarak kanıtlamalarını isteyebilecek.

Fransa’da meclisin alt kanadı tarafından Eylül ayında onaylanan yasanın ilk halinde, DNA testlerinin paralarını, göçmen adaylarının kendilerinin ödemesi isteniyordu.

Bu noktada geri adım atan hükümet, tüm testlerin parasının Fransız hükümeti tarafından ödenmesine ve testlerin ancak nüfus belgelerinde sahtecilik yaşanması genel olarak muhtemel olan ülkelerde uygulanmasına karar verdi.

Yasanın destekçileri, bu yeni yasanın “Fransa’da göçmen olmanın şartlarını gerçekten taşıyanların” işlemlerinin hızlandırılmasını sağlayacağını söylüyorlar.

Tartışmalı göçmenlik yasası, insan hakları örgütleri ve muhalefet partileri tarafından “ırkçı” olarak nitelendiriliyor.

Eleştirenlerin karşı olduğu noktalardan biri de yasanın, vatandaşlık şartlarının belirlenmesinde genetik biliminin kullanılması.

Yasanın başlıca savunucusu, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başında bulunduğu sağ kanat UMP (Halk Hareketi Birliği) partisi.

Bu değişikliklerin yapıldığı yasa, bunların dışında Fransa’ya yerleşmek isteyen göçmenlerin eş ve diğer akrabalarının, Fransızca bildiklerini ve ekonomik durumlarını kanıtlamalarını da gerekli kılıyor.

Yapılacak göçmenlik sınavlarında Fransızca’yla birlikte, Fransız değerleriyle ilgili sorular da olacak.

Yasaya göre, göçmen adayları, Fransa’daki akrabalarının kendilerini geçindirebilecek kadar para kazandıklarını da göstermekle yükümlü olacak.

Seçim kampanyası sırasında göçmenler konusunda sert bir politika izlemeyi vaat eden Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, sadece bu yıl 25.000 yasadışı göçmeni sınır dışı etme sözü vermişti. (BBC)

1159260cookie-checkGöç Yasası’na Senato onayı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.