“G20 de faturayı yoksullara çıkarttı”

Yazar, “Bankalara ya da mali işlemlere zerre kadar vergi getirmeyen ama hükümetlerden bütçe açıklarını 2013’e kadar yarıya indirmesini isteyen G20 sonuç bildirisini başka nasıl yorumlayabilirsiniz ki? Bu çok büyük ve şoke edici bir kesinti. Faturanın kime çıkarılacağını anlamamız gerekir” yorumunu yaptı.

Naomi Klein’in değerlendirmesi şöyle:

“Faturayı devlet okullarında eğitim standartları düşen ama harçları yükselen öğrenciler, zorlukla kazandıkları haklarını yitirecek emekliler, işlerini kaybedecek kamu çalışanları ödeyecek. Ve liste bu şekilde uzayıp gidecek. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde ciddi bir vergi artışı olmadan, bütçede 2010 için öngörülen açığı yarıya indirmek, kamu harcamalarında 780 milyar dolarlık kesintiye gitmeyi gerektirecek.”

“Bu kesintilerin tek bir nedeni var” diyen yazar şöyle devam etti:

“G20 liderleri 2009’daki Londra toplantılarında, yani küresel kriz zirve noktasındayken, bu tür krizlerin bir daha yaşanmasını önlemek için mali sektörle ilgili gerekli düzenlemeler konusunda ortak hareket edemedi. Zirve sonunda boş sözler ve bankaları kurtarmak için devlet kasasından milyarlarca dolar aktarma kararı çıktı. Bu sırada Amerikan hükümeti, halkın evlerini ve işlerini korumalarını sağlayacak adımlar atamadı. Kamu paraları bankalara yönlendirilirken vergi tabanı çöktü ve tamamen öngörülebilir bir borç ve açık krizi doğdu.

Ama zirvenin ev sahibi Kanada Başbakanı, diğer liderleri suçu olmayan bankaları cezalandırmanın adil olmayacağına ikna etmeyi başardı. Fakat zaten adalet gibi bir kaygıları olmayan liderler, türev ürün simsarları ve ortalıkta görünmeyen kural koyucuların neden olduğu bir krizin faturasını suçsuz bireylere ödetme kararı aldılar.”

1505760cookie-check“G20 de faturayı yoksullara çıkarttı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.