G20: Kamu harcamalarına devam

G20 taslak bildiri metnine göre, ülkelerin, tam olarak küresel ekonomik toparlanma sağlanıncaya kadar genişlemeci para ve maliye politikalarına, parasal istikrar unsurunu da gözeterek devam etmeleri benimsendi.

G20 taslak metninde, banka yöneticilerinin prim, ikramiye, yüksek emeklilik maaşı gibi parasal menfaatlerine uluslararası bir standart ve sınırlama getirilmesi de öngörüldü.

Bu konuda Mali İstikrar Kurulu bir çalışma yapmakla görevlendirildi.

Bankacıların, daha çok prim almak için yüksek kazanç-yüksek risk taşıyan yatırım ve işlemler gerçekleştirmeleri de daha sıkı kontrol edilerek frenlenecek.

Ancak taslak bildiri metnine göre, ücret ve ikramiyelere bir üst sınır getirilmesi konusunda uzlaşıya varılamadı.

İkramiyeler konusu özellikle İngiltere ve ABD ile Fransa ve Almanya’yı karşı karşıya getiriyor.

Fransa, ikramiyelere bir üst sınır getirilmesini talep ediyor; İngiltere ve ABD buna karşı çıkıyor.

ABD başta olmak üzere bazı sanayileşmiş ülkeler kamu harcamalarına son verecek plan hazırlıkları içinde olduklarını ima ediyordu.

İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling de G20 maliye bakanlarının küresel ekonomilere verilen hükümet desteğini çekecek bir sistem üzerinde uzlaştıklarını belirtti.

Darling ancak hükümet desteğinin ekonomik iyileşme sağlanıncaya dek süreceğini ifade etti.

İngiliz Maliye Bakanı, henüz başladığımız işi bitirmedik diye konuştu.

Sanayileşmiş 20 ülkenin oluşturduğu ve Türkiye’nin de dahil olduğu G20 grubunun maliye bakanlarının zirvesini açan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, kamu harcamalarına hemen son verilmemesi gerektiği uyarısında bulunmuştu.

Uluslararası Para Fonu IMF de birçok ekonominin halen kamu harcamalarına ve düşük faiz oranlarına bel bağlamakta olduğunu belirtmişti.

IMF’de söz hakkı

G20’nin Londra’daki Maliye Bakanları toplantısında, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin IMF’de daha çok söz sahibi olmaları konusunda görüş birliğine de varıldı.

Buna göre, gruba üye ülkeler, G20 liderler zirvesinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, özellikle ”yükselen piyasaların” IMF ve küresel ekonomide daha çok söz sahibi olmalarına imkân verecek ilerlemeler sağlanacak.

Londra’daki maliye bakanları toplantısında varılan kararlar 24-25 Eylül tarihlerinde ABD’nin Pittsburgh kentinde yapılacak olan G20 devlet ve hükümet başkanları zirvesinde ele alınacak. (BBC)

1217500cookie-checkG20: Kamu harcamalarına devam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.