G20 Sonuç Bildirgesi: Uluslararası düzen kurallara bağlı sürmeli

Arjantin’de düzenlenen G20 Zirvesi Sonuç Bildirgesinde ‘uluslararası düzenin’ kurallara bağlı şekilde sürdürülmesi çağrısı yapıldı.

G20 Zirvesi Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te protestolarla başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, liderlerin aile fotoğrafı çektirmesiyle başlayan zirvede oturum öncesi ayaküstü sohbet etti. Suudi basını, Prens Selman ile Trump’ın “kısa ve arkadaşça” bir sohbet gerçekleştirdiğini bildirdi. Ayrıca Putin ile Prens Selman’ın ‘samimi selamlaşması’, zirvenin en çok konuşulan olaylarından oldu.

Arjantin’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin Sonuç Bildirgesinde uluslararası düzenin kurallara bağlı şekilde sürdürülmesine, ABD’nin itirazlarına rağmen Paris İklim Anlaşması’nın aynen uygulanmasına ve Dünya Ticaret Örgütünün reforme edilmesine vurgu yapıldı.

Bildirgede geleceğe yönelik iş birliği, kalkınma için altyapı, sürdürülebilir gıda stratejisi ve cinsiyet eşitliği gibi başlıkların kapsamlı şekilde ele alındığı iddia edildi.

31 maddeden oluşan ve ağırlıklı olarak uluslararası ekonomik düzene vurgu yapılan bildirgede, öncelikle kurallara bağlı bir uluslararası düzenin işlediğinden emin olmanın önemine işaret edildi.

Uluslararası ticaret kurallarının ülkeleri dezavantajlı duruma sokmaması gerektiği ifade edilen bildirgede, Dünya Ticaret Merkezinin (WTO) bazı fonksiyonlarının yetersiz kaldığına ve bunların reforme edilmesi gerektiğine yer verildi.

ABD İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MADDESİNE KATILMADI

Bildirgede, Paris İklim Anlaşması’nın ‘geri döndürülemez’ olduğuna vurgu yapılarak tam anlamıyla uygulanmasının önemine ve iklim değişikliğiyle mücadeleye işaret edildi.

Bildirgenin bir sonraki maddesinde ise ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan geri çekilme kararının arkasında durduğu ve ‘çevreyi koruyarak’ tüm enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanacağını ifade ettiği belirtildi.

Böylece Sonuç Bildirgesinin iklim değişikliği ile ilgili bölümüne sadece ABD katılmadığını beyan etmiş oldu.

Bildirgede ayrıca Hamburg’daki G20 Zirvesi’nde beyan edilen terörle mücadele açıklamasının arkasında durulduğu kaydedildi.

Bildirgenin son maddesinde ise 2019 yılındaki G20 Zirvesi’nin Japonya’da, 2020’deki zirvenin ise Suudi Arabistan’da yapılmasına karar verildiği belirtildi.

ZİRVE BOYUNCA NELER YAŞANDI?

2 gün süren G20 Liderler Zirvesi Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te başladı. Zirvenin Dönem Başkanı ve Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, zirvenin düzenlendiği Costa Salguero fuar alanında konuklarını karşıladı.

Karşılamanın ardından liderler, basına kapalı yapılan “Adil ve Sürdürülebilir Gelecek” temalı toplantıya katıldı. Toplantının ardından, Macri, liderleri resmi törenle karşıladı ve ardından aile fotoğrafı çekildi.

TRUMP, İŞİTME CİHAZINI YERE ATTI

G20 zirvesine katılan ABD Başbakanı Donald Trump, sinirlerine hakim olamadı. Trump, resmi tercümeye öfkelenerek Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin sözlerini dinlediği yerde işitme cihazını yere attı. Trump, “Ben kendi dillerinde daha iyi anladım, yorumlamadan daha iyi” diyerek tercümana sitem etti.

ABD-MEKSİKA-KANADA ANLAŞMASI

ABD Başkanı Donald Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, ülkeleri arasındaki yeni ticaret anlaşmasını “G20 Liderler Zirvesi”nde imzaladı.

ERDOĞAN İLE TRUMP AYAKÜSTÜ GÖRÜŞTÜ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nde “Adil ve Sürdürülebilir Gelecek” temalı özel oturuma katıldı. Erdoğan, oturum başlamadan önce ABD Başkanı Donald Trump ile ayaküstü sohbet etti.

‘TRUMP, PRENS SALMAN İLE GÖRÜŞTÜ’

Suudi Arabistan medyası, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ABD Başkanı Donald Trump’ın zirvede kısa bir sohbet gerçekleştirdiğini duyurdu. Suudi basını, Selman ile Trump’ın “kısa ve arkadaşça” bir sohbet gerçekleştirdiğini bildirdi. Öte yandan Beyaz Saray’dan ise konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

2250830cookie-checkG20 Sonuç Bildirgesi: Uluslararası düzen kurallara bağlı sürmeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.