G20’de AB ve ABD kibarca kapışacak…

İngiltere gündeminin en önemli maddesi G20… Aşağıda kısa gündem maddelerinde okuyacağınız gibi İngiltere Başbakanı Gordon Brown, “kirizin nedeni” finasal kurumlara yardım için kesenin ağzını açma yanlısı ABD ile bu kurumları denetlemeyi öne çıkaran AB arasında dengeyi tutturmaya çalışacak… Londra’da G20 protestoları ise yüzyılın gösterisi olmaya aday… Şimdi İngiltere gündemi turumuza başlıyoruz. Önce Türkiye ve İngiltere’deki Türkçe konuşan toplumu ilgilendiren haberler…

***

Moris Farhi yol arkadaşını yitirdi
İngiltere’de yaşayan Türk yazar ve PEN Yönetim kurulu Üyesi Moris Farhi eşi Mina hanımı yitirdi… Mina Farhi uzun süredir Londra’da kanser tedavisi görüyordu.

***
Polise göre başkası sanılarak vurulmuş…
Londra’da bakkal dükkanı işleten Ahmet Paytak (50), uğradığı silahlı saldırıda öldü, oğlu Hüseyin (21) de yaralandı. Polis, Kahramanmaraş Pazarcıklı göçmen Paytak ve oğlunun başkaları sanılarak vurulduklarını tahmin ediyor.

***
İngiltere’ye geleceklere yeni harç
Avrupa Birliği ülkeleri dışından çalışmak ve okumak için İngiltere’ye gelenlerden 50 sterlin (yaklaşık 70 dolar) ilave ücret alınması planlanıyor. Bakanlık yetkilileri, çalışma ve eğitim amacıyla ülkeye geleceklerden yıl sonunda alınması öngörülen ilave harcın, özellikle polis ve hastanelerde verilen tercümanlık hizmetlerinin finansmanında kullanılacağını belirtti.

***
‘Kirli bomba saldırısı riski arttı’
İngiltere İçişleri Bakanlığı, ülkeye saldırmayı planlayan grupların biyolojik, kimyasal ve nükleer silahlara ulaşma riskinin arttığı uyarısında bulundu. İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Irak gibi ülkelerden kirli bomba yapımında kullanılan malzemeler edinmenin daha kolay hale geldiği belirtildi.

Zayıf nükleer maddelerle karıştırıldığı için patladığında çevrede radyoaktif kirlilik yaratan konvansiyonel bombalar kirli bomba olarak adlandırılıyor.

***

BBG yıldızı Jade Goody öldü
LONDRA – İngiltere’de yayımlanan ve basında çok sözü edilen ‘Biri Bizi Gözetliyor – BBG’ yarışmasının yıldızı Jade Goody, 22 Mart anneler günü’nde rahim ağzı kanserinden 27 yaşında evinde öldü.

Goody, geçen sene ağustosta Hindistan için yapılan çekimlerde kanser olduğunu öğrenmiş, saçları dökülmüş halde çekimlere devam etmiş, bunun “etik” olup olmadığı tartışılmıştı.

Goody, 2002’de ekrana gelmeye başlayan ‘Biri Bizi Gözetliyor’ evinde sıra dışı tavırları ve cehaletiyle boy göstermişti. Saddam Hüseyin’i boksör, Sherlock Holmes’ü tuvaleti icat eden kişi sanan genç kadın, yarışmadan dördüncü olarak ayrılmıştı.

Biri Bizi Gözetliyor’da Hintli yarışmacı Bollywood yıldızlarından Shilpa Shetty’ye ırkçı hakaretlerde bulunduğu gerekcesiyle (yüzde 82 oy çoğunluğu) ile de Goody, yarışmadan atılmıştı.

Channel 4, olay sonrasında Hintlilerden özür dilerken, hakarete uğradığı söylenen yıldız, “Kızgınlık anında söylenmiş sözler’ diyerek Goody’yi affetmişti.

***

Google’ın sokak görüntülerine kısıtlama
Google’ın İngiltere’de, özellikle başkent Londra’da ‘sokak görüntüleri’ adıyla çeşitli cadde ve sokaklardan çekilmiş görüntüleri yayımlamasına, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği’ gerekçesiyle kısıtlama getirildi. 2004’ÜN YAZARI GEORGE ORWEL BİG BROTHER’I YARATTIĞINI DÜŞÜNEBİLİRDİ)

***

Facebook izlenecek…

LONDRA – İngiltere’de, internette facebook gibi sosyal içerikli sitelerin devlet tarafından izlenmesi gündeme geldi.

İçişleri Bakanlığının açıklamasında, suç çeteleri ve teröristlerin bu tür siteleri kullanıyor olabileceği, bu yüzden söz konusu sitelerin izlenmesi planın değerlendirilmekte olduğu belirtildi.

***

G20 Başlıyooor…
2 Nisan’da yapılacak G 20’ye Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere, ABD ve AB katılacak.

***

İngiliz polisi G20 zirvesine hazırlanıyor
İngiltere’de polis, 2 Nisanda Londra’da yapılacak G20 zirvesinin güvenliğine ilişkin hazırlıklarını yoğunlaştırdı. Güvenlik önlemlerinin toplam bütçesi 10 milyon sterlin olarak hesaplanıyor.

***

G20 protestocularının hedefi bankacılar
LONDRA – Gelecek hafta Londra’da üst düzey liderlerin katılacağı G20 zirvesi sırasında protestocular da Londra sokaklarında protestoya hazırlanıyor. İlk gösteri Zirve’den bir gün önce 1 Nisan’da ABD elçiliğinde. Türk ve Kürt dernekler de protestoya hazırlanıyor. Geçen hafta bu konuda Londra Toplum Merkezi’nde bir toplantı yapıldı.

***

“Brown iki arada bir derede”
İngiltere Başsbakanı Gordon Brown’un 2 Nisan’da Londra’da ev sahipliğinı yapacağı G20 Zirvesi’nde ABD ve AB üyesi ülkelerin farklı isteklerini dengede tutmaya çalıştığı öne sürüldü.

***

Dışişleri bakanından boyunu aşan sözler
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, nisan başında yapılacak G20 zirvesinin, “bir devri kapayıp Amerika’nın tek taraflı politikalarına son vereceğini” söyledi. (TONY BLAİR DÖNEMİNDE DIŞİŞLERİ BAKANI JACK STRAW, ‘İRAN’IN NÜKLEER ENERJİ HAKKI VAR’ DEDİĞİ İÇİN BUSH’UN ESTEĞİYLE KOLTUĞUNDAN OLDUĞU BASINA YANSIMIŞTI)

***

Halkın yarısı G 20’den mali teşvik bekliyor
İngiltere’de halkın yüzde 50’sinin G 20 Zirvesi’nden küresel ekonomiyi ayağa kaldıracak bir mali teşvik anlaşması çıkmasını beklediği bildirildi. Opinium Research adlı araştırma kuruluşu tarafından 2 bin kişiye sorularak yapılan araştırmada bankaların yeniden devletleştirilmesi ve vergi cenneti tabir edilen yerlerin de denetim ağı içine sokulmasının önemli olduğu görüşü baskın çıktı. İngilizler’in yüzde 55’i de Başbakan Gordon Brown’ın G 20’yi politikada puan kazanma ve oy oranını yükseltmenin bir yolu olarak gördüğüne inandığını da belirtti.

***
FT: AB genişleme cesareti bulmalı
İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi, Avrupa Birliği’nin genişlemenin önündeki engelleri ortadan kaldıracak cesareti bulması gerektiğini yazdı. Tony Barber imzalı makalede, “Ancak gelecekteki genişleme hamlesinin görüntüsü giderek kararıyor” denildi ve bundan bazı “dik başlı” üye ülkeler ve başvuru sahipleri sorumlu tutuldu.

***
İngiltere’de Şubat’ta enflasyon yükseldi
İngiltere’de Şubat ayında enflasyonda öngörülemeyen bir artış yaşanarak yüzde 3’ten 3,2’ye çıktı.

***

‘Deflasyon 50 yıl sonra döndü’
LONDRA – The Guardian İngiltere ekonomisinde yani enflasyonun tersi ya da fiyatların gerilemesi olarak tanımlanan deflasyonun, 1969’dan beri ilk kez görüldüğünü duyurdu.

***

MB Başkanı Brown’a çattı
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, ilk kez gelenekleri bozarak ülke ekonomisinin ikinci bir canlandırma paketini kaldırmayacağını söyleyerek, Başbakan Gordon Brown’dan harcamaları durdurmasını istedi. The Times “King ‘ndan Brown’a: Harcamayı durdur” manşetiyle Başbakanlık ile Hazine arasındaki gerilimi ortaya koydu.

King’in açıklamaları, Başbakan’ın gelecek hafta Londra’da toplanacak G20 zirvesi öncesi çıkacağı uluslararası turun öncesine rastladı.

***
Brown’dan geri adım
Krize karşı AB’ye ters düşerek ABD’nin yöntemi ile harcamaları artıran Başbakan Gordon Brown, MB Başkanı’nın uyarısı üzerine geri adım attı. İngiltere basını, Başbakan Gordon Brown’un kamu harcamalarını arttırmaktan vazgeçmesine geniş yer ayırdı. Brown, sonbaharda açıklanan 20 milyar sterlinlik canlandırma paketine bir yenisini ekleme gibi bir planı olmadığını açıkladı.

***
“Brown iki arada bir derede”
İngiltere Başsbakanı Gordon Brown’un 2 Nisan’da Londra’da ev sahipliğinı yapacağı G20 Zirvesi’nde ABD ve AB üyesi ülkelerin farklı isteklerini dengede tutmaya çalıştığı öne sürüldü. Brown, ABD’nin çiçeği burnundaki başkanı Barack Obama’nın ilk resmi ziyaretçisi olarak 2 hafta önceki görüşmesinde G20 stratejisi oluşturulmasında ABD’nin desteğini istemişti. İngiltere basını Brown’un bu tavrıyla “ABD’nin uyarılarına karşın 3 yıl önce maliye bakanlığı dönemindeki yaptığı hatalardan dolayı özür dilemekten kurtulduğu” yorumunu yapmıştı.

The Financial Times, İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un G20 öncesi manevralarına ilişkin bir habere yer verdi.

Başbakan’ın AB’ye yönelik eleştirilerini bir kenara bırakarak, Brüksel’i öven bir konuşma yaptığını duyuran gazete şu yorumu yaptı:

“Avrupalı diplomatlara göre, Gordon Brown G20 gibi gevşek bir uluslararası grubu idare etmenin zorluklarını gördü. AB içerisinde ortak bir pozisyon oluşturarak, uluslararası bir tartışmayı daha iyi yönlendirebileceğinin farkına vardı.”

“Gordon Brown gelecek hafta, AB’nin daha fazla denetim ve daha fazla işbirliği taleplerini zirveye sunacak. Ancak bunları ekonomik krizin aşılması için daha büyük ekonomik canlandırma paketleri gerektiğine inanan ABD’nin talepleriyle dengelemek zorunda.”

***
İngiltere Irak sürecini soruşturacak

İngiltere hükümeti, İngiliz ordusunun 2003 yılında Irak’ta savaşa gönderilmesine yol açan gelişmelerin bağımsız ve kapsamlı bir biçimde soruşturulacağını açıkladı. Dışişleri Bakanı David Milliband, parlamentoda yaptığı açıklamada, soruşturmanın Temmuz sonundan itibaren mümkün olan en kısa zamanda başlayacacağını söyledi.

Bu tarihte Irak’ta bulunan en son muhahip birliklerin de geri çekilmiş olması planlanıyor.

Hükümet daha önce böylesi bir soruşturmayı, ancak İngiliz askerlerinin sıcak çatışmalardan tümüyle çekilmesinden sonra değerlendirebileceklerini söylemişti.

Irak’taki İngiliz askerlerinin sayısı Temmuz sonunda 4,100’den 400’e indirilecek.

Muhalefetteki Muhafazakarlar ise soruşturmaya hemen başlanmasının önünde hiçbir “makul engelin” bulunmadığını söylüyor.

Dışişleri Bakanı Milliband, bakanların kapsamlı bir soruşturma açılması konusunda hemfikir olduklarını ama bunun ne zaman olacağı ile ilgili bir ayrıntı vermeye hazır olmadıklarını söyledi.

‘ÜZÜCÜ BİR HATA’

Muhafazakar Partili gölge dışişleri bakanı Willam Hague ise parlamenterlere hitaben yaptığı konuşmada, sürecin hemen başlaması gerektiğini ve halihazırda başlamamış olmasının bile “üzücü bir hata” olduğunu söyledi.

Irak’ta ölen İngiliz askeri personelinin aileleri de İngiltere başbakanlığına bir mektup yazarak, kapsamlı bir soruşturma başlatılmasını talep etmişti.

İngiltere’de şu ana kadar konuyla ilgili olarak iki ayrı soruşturma açılmıştı. Bunlardan biri “Hutton” diğeri ise “Butler soruşturması” olarak anılıyor.

Adını Başyargıç Lord Hutton’dan alan ilk soruşturma, Ağustos-Eylül 2003’te yapılmıştı. Lord Butler tarafından yürütülen soruşturma ise 2004’ün ilk yarısında yapılmıştı.

Butler soruşturması savaş öncesindeki “istihbarat hatalarını” ele alırken Hutton soruşturması eski hükümet danışmanı David Kelly’nin ölümüne uzanan süreci ele almıştı. 2007’de Saddam’ın kitle imha silahı olduğu bahanesinin `abartılı` olduğunu açıkladıktan kısa bir süre sonra intihar ettiği öne sürülen Dr. David Kelly`nin öldürüldüğü belirtilmişti.

1083030cookie-checkG20’de AB ve ABD kibarca kapışacak…
Önceki haberAP’de Le Pen karşıtı girişim
Sonraki haberİHA muhabiri Güneş aranıyor
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.