Galatasaraylı öğrencilerden 3 seçenek

İstanbul’daki bazı üniversitelerin yayınladığı ortak bildiriye öğrencilerin tepkisi sürüyor. Galatasaray Üniversitesi’nde protestolar Rektörlük binası önünde yoğunlaştı. Binadan çıkamayan Rektör Prof. Dr. Ethem Tolga’nın “ODTÜ’de yaşananlar hakkındaki bildirimizin Başbakan’ın eleştirileri ile aynı günde denk gelmesi tesadüftür” açıklaması öğrencileri tatmin etmedi. Öğrenciler oylama yaptı ve 3 seçenek sundu. 1- Rektör çıkıp bizimle konuşacak. 2- Rektör ortak bildirideki imzasını geri çekecek. 3- Rektör istifa edecek. Yoksa protestoya devam edeceğiz.

ODTÜ’de yaşanan olayların ardından İstanbul’da üniversitelerin yayınladığı bildirilerde tepkiler sürüyor. Galatasaray Üniversitesi öğrencileri dünkü eylemlerine bugün de devam etti. Bugün 12.30 da yapılan üniversite yönetim kurulu toplantısıyla birlikte öğrenciler rektörlük binası önünde toplandı ve isteklerini söyledi: Rektör Prof. Dr. Ethem Tolga’ın bizlerle konuşmasını, ortak bildirideki imzasını çekmesini ya da istifa etmesini istiyoruz yoksa eylemlerimize devam edeceğiz açıklaması yaptılar.

Bunun üzerine üç öğrenci ile konuşmayı kabul eden Rektör Tolga “Sabah basına açıklama yaptım, sanırım yanlış anlaşılma söz konusu, polisin uyguladığı orantısız güce de karşıyım” dedi ancak bu açıklama yeterli bulunmadı ve protestolar devam etti.

YAZILI AÇIKLAMA GELDİ

Akşam saatlerinde Prof. Dr Tolga tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şunlara yere verildi: 1980 öncesi üniversitelerimizde yaşanan olayların ülkemiz ve üniversitelerimizi içine düşürdüğü ortamı acıyla yaşamış bir kişi olarak, son günlerde köklü ve saygın üniversitelerimizden biri olan ODTÜ’de ortaya çıkan olaylar beni ziyadesiyle üzmüş ve endişeye düşürmüştür. Benzer dunumu yeniden yaşamamak amacıyla, İstanbul’daki köklü devlet üniversitelerinden olan Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversiteleri Rektörleri ile birlikte ortak bir açıklama yapma sorumluluğu duydum.

“ERDOĞAN İLE AYNI GÜN OLMASI TESADÜF”

Bu tür ortak irade yansıtan uzlaşma metinlerinin, tek tek iradeleri karşılamayan içerik kazanacağı aşikardır. Buradaki temel amaç, başta güvenlik görevlilerinden gelebilecek orantısız güç kullanımı olmak üzere, üniversitelerdeki her türlü şiddetten duyulan kaygı dile getirmek ve bunu kamuoyu ile paylaşmaktır. Söz konusu açıklamada hükümet ya da başkaca hiçbir kurumun etkisi asla bulunmamaktadır. Başbakanın eleştirileri ile aynı günde denk gelmesi, olayın gündemde olmasından kaynaklanan bir tesadüftür.

ÖĞRENCİLERDEN EYLEME DEVAM OYLAMASI

Üniversite öğrencileri açıklama üzerine bir araya gelerek oylama yaptı ve protestolarına devam etmeye karar verdi. Diğer okullardan gelen 50 – 60 kadar öğrenci de kampus önünden arkadaşlarına destek verdi. Galatasaray öğrencileri, arkadaşlarından arbede çıkmaması için içeriye girmemeleri ve eylemlerine bu şekilde devam etmeleri istedi.

DIŞARIDA BEKLEYENLER VAR

Rektörlüğün daha önceki açıklamasını sert bir dille eleştiren 150 öğretim görevlisinden 50 kadarı da protestocu öğrencilerle birlikte beklemeye devam ediyor. Akademisyenler, öğrencilerin taşkınlık yapmaması ve polis ile karşı karşıya gelmeleri için beklediklerini söylüyor.

ÖĞRENCİLERDEN 3 SEÇENEK

Protestolarına devam eden öğrenciler akşam saatlerinde tekrar biraya gelerek bir oylama yaptılar ve şuana kadar yapılan açıklamaların yeterli olmadığına karar verdiler. Öğrenciler, “Rektör Prof. Dr. Ethem Tolga bizimle konuşana kadar bekleyeceğiz. Bildirinin altındaki imzasını geri çekmesini ya da istifa etmesini istiyoruz” dedi.

1368470cookie-checkGalatasaraylı öğrencilerden 3 seçenek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.