İşgalciler Iraklı güçlere de güvenmiyor

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Japonya’nın askerlerini çekeceğini açıklamasının ardından, İngiliz askerlerini şu anda çekmenin söz konusu olmadığını söyledi. İngiltere basını ise işgalci güçlerinin kalmaları durumunda şiddetin azalmayacağı, çekilmeleri durumunda ise artacağı ikileminde sıkıştığı görüşünde birleşti.

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Times, manşetten verdiği haberde, Irak’tan çekilme takviminin belirlendiğini, ancak bir yandan da şiddetin tırmanışta olduğunu yazdı.

“İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’in açıklamasına göre, İngiltere’nin kontrolündeki bölgelerin Iraklılara devir teslimi 18 ay içinde yapılacak” diyen gazete şu değerlendirmeyi yaptı:

“Dün Japonya da sıcak çatışmaya girmeyen ve Irak’ta bulunan altı yüz askerinin çekileceğini ilan etmişti. Ancak iki ABD askerinin öldürülmesi – bazı haberlere göre başları kesilmiş ve işkenceye uğramış hale bulunmaları, bu umut verici işaretleri gölgelemişe benziyor. Irak sadist teröristlere bırakılamaz, çekilmenin özenle yapılması gerekiyor.”

“GİDEREK ŞİDDETİN ORTASINDA KALIYORUZ”

The Guardian gazetesi ise İngiliz askerlerinin mevzilenmiş olduğu Basra’da şiddetin artmakta olduğunu vurgulayarak Korgeneral Nick Houghton’un görüşlerini şöyle aktardı:

“General, Basra’daki İngiliz askerlerinin giderek daha fazla şiddetin ortasında kalmakta olduklarını söyledi. Houghton, Avam Kamarası’ndaki bir komisyona yaptığı açıklamada, durumu endişe verici diye nitelerken, petrol zengini bölgenin devri için daha vakit olduğunu söyledi.”

The Independent gazetesinin başyazılarından birinde Irak’ta ölümlerin önlenemez şekilde artmakta olduğu belirtilerek şu yorum yapıldı:

“Bize devamlı Irak güvenlik güçleri görevleri ne kadar hızlı üstlenebilirse, Amerikan ve İngiliz askerlerinin de o denli çabuk bu ülkeden ayrılacakları söyleniyor. Ancak dün Amerika’nın Irak büyükelçisinin, ABD Dışişleri Bakanı’na gönderdiği bilgi notu da gösterdi ki, pek çok Iraklı direnişçilerden olduğu kadar, bu güvenlik güçlerinden de korkuyor. Askerlerimiz şu aşamada Irak’ta kaldıkları sürece şiddeti azaltacak durumda değiller, ama giderlerse kan dökme olayları artacaktır.”

Gazete gelinen son noktayı politikacıların beceriksizliğine bağlayarak, “Bu durumu bizim siyasi liderlerimizin kibiri ve yetersizlikleri neden oldu” diye yazdı.

 

 

1130690cookie-checkİşgalciler Iraklı güçlere de güvenmiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.