İşgale karşı sesler birleşti…

Dünya Sosyal Formu’nun kararınca 11 örgütünün hafta sonu sürecek “Irak’ta işgale son. Savaş suçlusu Bush yargılansın” protesto gösterisi Kadıköy’de başladı.


Miting alanına doğru hareket etmek için toplanmaya başlayan savaş karşıtı gruplar; KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi parti yöneticileriyle beraber miting alanına doğru yürüyüşe geçti. Savaş karşıtı sloganlar atan ve pankartlar taşıyan grup, polisin üst aramasının ardından miting alanına alındı.



“SIRADA İRAN, SURİYE VE VEZUELA…”


Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı mitingde bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ABD’nin saldırgan politikasına karşı barışseverlerin bir arada mücadele etmesi gerektiğini söyledi.


ABD’nin Irak işgalinden sonra; İran, Suriye ve Venezuela’ya da saldırmayı planladığını savunan Çelebi, Türkiye’deki siyasi iktidarın ABD’nin oyununa gelerek bu sürece dahil olmaması gerektiğini belirtti.


ABD’nin Ortadoğu’daki politikasının kamuoyu tarafından anlaşılmaya başlandığını belirten Çelebi, bunun göstergesinin de halkın yüzde 82’sinin ABD’ye karşı çıkmasının olduğunu söyledi.


TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise yaptığı konuşmada, ABD’nin Ortadoğu politikasının bölge ülkelerine de zarar verdiğini vurgulayarak, Irak’ta başlatılan savaşın devam edeceğini ve başka ülkelere de sıçrayacağını öne sürdü.


“SIRA TÜRKİYE’YE DE GELECEK”


Türk-İş adına bir konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise, ABD’nin 11 Eylül sonrasında başlattığı saldırgan politikasındaki asıl amacın Ortadoğu’daki enerji kaynakları olduğunu söyledi.


Öztaşkın, ABD’nin Irak’ta başladığı saldırgan tutumu diğer bölge ülkelerinde de sürdüreceğini dile getirerek, sıranın Türkiye’ye de geleceğini iddia etti.


Göstericilerin konuşmalar sırasında ABD ve savaş karşıtı sloganlar attığı miting, Mor ve Ötesi grubunun konseriyle sona erdi. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen mitingin sona ermesinin ardından göstericiler savaş karşıtı sloganlar atarak olaysız bir şekilde dağıldı.


LONDRA’DA 150 BİN GÖSTERİCİ…


 Irak işgalinde ABD ile başı çeken İngiltere’de düzenlenen protestoya 150 bin gösterici katıldı.


Londra’da Savaşa Hayır Koalisyonu’nca 19 Mart Cumartesi günü saat 12’de Hyde Park’da organize edilen yürüyüşe, katılan siyasiler arasında iktidardaki İşçi Partisi’nin sol kanadını temsil eden Jeremy Corbin ve Irak politikasını eleştirdiği için partiden atılan RESPECT Koalisyonu kurucusu George Galloway ve İşçi Partisi’nin en saygın isimlerinden Tony Benn, Socialist Workers Parti liderleri ve sendikacılar yürüyüşte başı çekti.


Londra’da geleneksel olarak Hyde Park konuşmacılar köşesi’nde yapılan gösteriye ülkenin 30 şehrinden gelen öğrenciler, islami dernekler, anti-ırkçı organizasyonlar, küreselleşme karşıtları, siyasi partiler ve sayıları 500’ü geçen yerel Koalisyon örgütleri katıldı. Yürüyüşe, bebekli anneler, yaşlılar ve engellilerin de ilgi gösterdiği dikkati çekti.


Savaşa Hayır Koalisyonu’da yer alan Türk ve Kürt sivil toplum örgütleri de yürüyüşte Türkçe ve İngilizce savaş karşıtı pankartlar açtı.



ABD ELÇİLİĞİNE TABUT


Göstericiler, ABD Büyükelçiliği önüne üzerine “100 bin ölü” yazılı temsili siyah bir taput bıraktı. Tabutu Koalisyon’da yer alan geçmişte Irak’ta savaşan Ray Hewitt ve George Solomou’un taşıdığı görüldü.


Koalisyon Başkanı Andrew Murray ABD Büyükelçiliği’nin Koalisyon’un mektubunu kabul etmediği için temsili tabutla, anlamalarını kolaylaştırmak istediklerini söyledi.


Rewitt, geçen aylarda savaşı yasa dışı olduğu savıyla istifa etmiş ve İngiltere gündeminde savaşın haksızlığının uzun süre tartışılmasını sağlamıştı. Solomou da Irak’ta göreve çağrıldığında “Savaşı ahlaki ve yasal bulmadığı” gerekçesiyle basın toplantısı düzenleyip görevinden ayrılmıştı.


Savaş karşıtı askerlerin yanısıra Savaşa Karşı Asker Aileleri Birliği ve Müslüman sivil toplum örgütleri de Bush ve Blair aleyhire pankartlarla yürüdü. Gösteri’de savaşın mimarlarından Paul Wolfowitz’in Başkan Bush tarafından Dünya Bankası başına aday gösterilmesine aleyhine  pankartlar taşındı.


BAHAR ERKEN GELDİ


Açık Gazete yazarı ve Danışma Kurulu üyesi Mesut Akın, Londra’daki gösteri yürüyüşündeki gözlemlerini şöyle anlattı:


“Gösteri Londra’ya baharı erken getirdi… Tüm yazlıklarını takıp takıştırmıştı neredeyse. Alışılmamış sıcağın altındaki Londra’nın meydanlarını 100 bini aşkın savaş karşıtı bir kez daha doldurdu… Çok önceden duyulmasına karşın, düzenli ve yoğun duyuru yapılamadığı söylenebilir. Buna rağmen saatler öncesinden meydanlara doluşan çoşkulu göstericiler bir çocuk sevincinde birlik, dayanışma ve beraberlik içinde işgale karşı sloganlar attılar…


Gösteriye katılan grupların Hyde Park’tan Trafalgar Meydanı’na girişi 2.5 saat sürdü… Her ülkeden ve her renkten göstericiler, protestodan daha çok uluslararası bir şenlikte gibiydiler… Belki de Bush ve Blair’in tek yararı böylesi bir birlikteliği sağlamasıydı… Bu çoşkulu mozayiğe dostlarımı katmak için telefona sarıldım tabii…


Irak işgalinden bu yana solcular da Müslümanlarla beraber yürümeye alışmış görünüyordu. Belki de yürüyüşün en renkli görüntüleri Meydana girişte siyahlara bürünmüş Müslüman kızların savaş karşıtı Rock müzikte ruhani danslarıydı…


Türkiyeli sivil toplum örgütleride gösteride yerlerini aldılar. Geçmişte halkı meydanlara getirmeye özen gösteren örgütler bu geleneklerinden yorulmuşa benziyordu. Türkçe pankartlar yine de içimizi ısıttı.


Londra’ya bahar erken geldi. Açık Gazete olarak bizde karşılayıcılarındandık. Hem de en ön saflarda…”

1019730cookie-checkİşgale karşı sesler birleşti…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.