Gata önünde ‘Evren’ protestosu

GATA girişinde açıklama yapmak isteyen grup üyeleri, güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine yolun karşısındaki taksi durağının önünde toplandı. Üzerlerine 1980 döneminde idam edilen 17 kişinin isminin ve fotoğrafının bulunduğu ”idam önlükleri” giyen gruptakiler, ”Darbeciler yargılansın”, ”Darbeciler hesap verecek” sloganlar attı.

ÖDP Ankara İl Başkanı Cevat Özdemir, basın açıklamasında, 12 Eylül’ün ”bir ülkenin geleceğinin çalınışının 29. yıl dönümü” olduğunu ifade ederek, ”Buraya (geçmiş olsun) demeye gelmedik, hiçbir şeyin geçmişte kalıp gitmeyeceğini, geçmişte yapılan işkenceleri, katliamları, zulümleri hatırlatmak için geldik” dedi.

Kenan Evren’in 14 Eylül Pazartesi günü taburcu edileceğini öğrendiklerini belirten Özdemir, şöyle devam etti:

”Evren, ‘iyileşmemde halkın dualarının çok büyük payı var, vatandaşlarımıza şükran borçluyum’ diyor. Evren bilmelidir ki onunla olan halkın duaları değil, evlatlarını kaybetmiş anaların, gelecekleri karanlığa sürüklenen gençlerin beddualarıdır.

Kenan Evren, kendini ‘halkın ona minnettar olduğu’ yalanlarıyla avutmamalıdır. Söylediklerinin yalandan ibaret olduğunu kendisi de iyi bilmektedir. Kenan Evren duysun ki geçmişten kaçamaz.”

Açıklamanın ardından Özdemir, 12 Eylül döneminde akıtıldığı iddia edilen kanı temsilen yola kırmızı boya döktü.

Bir süre slogan atan gruptakiler, daha sonra üzerinde ”unutturmayacağız, unutmayacağız” yazılı siyah çelengi GATA’nın önüne bırakmak istedi. Ancak güvenlik güçleri, hastane yetkililerinin talimatı doğrultusunda bunu izin veremeyeceklerini belirtti. Çelengin bırakılması konusunda, grup ile polis arasında kısa süreli anlaşmazlık yaşandı.

İzin verilmemesi üzerine, gruptakiler, ”Hastane önüne bırakamayacaksak, buraya da bırakmayacağız” diyerek çelengi ateşe verdi. Gruptakiler bir süre daha slogan attıktan sonra hastane önünden ayrıldı.

DTP’DEN 12 EYLÜL PROTESTOSU

Öte yandan Kadıköy’de toplanan DTP’li bir grup, 12 Eylül askeri müdahalesini protesto etti.

Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanan ve aralarında DTP milletvekilleri Hasip Kaplan, Gülten Kışanak ve Pervin Buldan’ın da yer aldığı grup, 12 Eylül askeri müdahalesi ile partiye yönelik operasyonları protesto amaçlı sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan DTP İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı, ”Hepimiz silahların susmasını ve ölümlerin durmasını istiyoruz. Bunun da ancak halkın demokratik yol ve yöntemlerle, hak arama imkanına kavuştuğu sistemlerde mümkün olacağının bilincindeyiz. Diyarbakır’da gözaltına alınanlar halkın oylarıyla göreve gelmiş temsilcilerdir. Bu gözaltılar halk iradesini hiçe saymaktır” görüşünü dile getirdi.

DTP Milletvekili Hasip Kaplan da 12 Eylül’ün en büyük sorunlarından birinin, Kurtuluş Savaşı’nda bile kapatılmayan meclis ve siyasi partilerin kapatılması olduğunu belirterek, ”29 yıl sonra halkın iradesine darbe koyan 12 Eylül anlayışı, bugün de seçilmiş belediye başkanlarını, sandıktan halkın iradesi ile çıkanları hedef aldı. Bu 12 Eylül darbesinin ürünü olan anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. ‘Açılım’ diyoruz, ‘barış’ diyoruz, ‘çözüm’ diyoruz. Sayın Başbakan’a buradan sormak istiyorum; bir elde zeytin dalı, bir elde kılıç… Nasıl açılım olacak, nasıl barış olacak, nasıl demokrasi olacak? Siz düz ovadakileri gözaltına alırken dağdakileri nasıl indireceksiniz?”dedi.

1496270cookie-checkGata önünde ‘Evren’ protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.