Gaz maskesi satışında patlama

Mayıs ayı sonunda başlayan Gezi Parkı eylemleri en çok Avrupalı gaz maskesi üreticilerine yaradı. 15 gün içinde 10 bin adetle, 2012’de 6 ayda satılan gaz maskesi kadar satış yapıldı. Tamamı ithal olan gaz maskeleri tükenince kara borsası bile oluştu. Elde kalan en pahalı gaz maskelerinin fiyatı 350 liradan 500 liraya çıktı.

Geçen yıla kadar Türkiye’de toplam 20-25 bin adetlik gaz maskesi satışı yapılıyordu. En büyük alımı kimya fabrikaları ve Orman Bakanlığı yapıyordu. Ancak 31 Mayıs’ta polisin biber gazlı müdahaleyi artırması hemen rakamlara yansıdı. Perakendeciler elindeki maskeleri satıp stoklarını da tamamen eritti. Sektörün en büyük oyuncularının verdiği bilgiye göre yarısı ‘tam yüz gaz maskesi’ olmak üzere yaklaşık 1.5 milyon liralık satış yapıldı. Protestoların sürmesi ihtimaline karşı ithalatçılar, yurtdışına 5 bin adetlik daha sipariş verdi.

Polis 11 bin adet aldı

Bu yıl gaz maskesi satışlarının ikiye katlanmasında direnişçiler kadar İçişleri Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın alımları da etkili oldu. Elinde yaklaşık 5 bin adetlik gaz maskesi stoku bulunan İçişleri Bakanlığı, bu yılın ilk aylarında düzenlediği ihaleyle dev bir alım yaptı. Yüklü biber gazı alımına paralel olarak gaz maskesi siparişinin de patladığı anlaşıldı. 11 bin adetlik gaz maskesi alımı ve 40 bin adetlik yedek filtrenin İçişleri Bakanlığı’na olan toplam maliyeti ise açıklanmadı.

Her yıl alım yapan Orman Bakanlığı, polisten sonra Türkiye’de Avrupalı gaz maskesi üreticilerinin en büyük müşterisi. Bakanlık, geçtiğimiz ay tüm bölgeler için ayrı ayrı ihale açtı. Yazın orman yangınlarıyla mücadele etmek için gaz maskesi kullanan Bakanlık, 4 bin adetlik alım yaptı. Böylece direnişçilerle birlikte son 1 ayda en çok gaz maskesi alımını Bakanlık ‘ağaçları korumak’ için yapmış oldu.

Gezi Parkı’na 6 bin liralık hediye!

Gaz maskesi fiyatları 150 liradan başlayıp 350 liraya kadar çıkıyor. Bazı maskelerde 1 saatte filtre değiştirmek gerekirken bazıları 5 yıla kadar kullanılıyor. Son 15 günde en çok 180-250 liralık filtresi değiştirilebilir maskeler satıldı. Sağlık ve iş güvenliği ürünleri satan şirketlere Gezi Parkı’na gönderilmek üzere onlarca sipariş gitti. Adını açıklamayan bir şirket sahibi, “Protestoya destek olmak isteyenler bütçesine göre yardımlar yapıyor. Geçen hafta fiyatı 250 lirayı bulan maskelerden 25 adet sipariş veren bir hanımefendi vardı. Toplam 6 bin lira ödeme yaptı” dedi. (İLKER PEHLİVAN / VATAN )

1385440cookie-checkGaz maskesi satışında patlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.